Texanen kanten zich tegen executie van deze geesteszieke moordenaar

Texas Defender Service
Scott Panetti, een 56-jarige man uit Texas, vermoordde 22 jaar geleden zijn schoonouders. Morgen krijgt hij een dodelijke injectie. Omdat Panetti zwaar geestesziek is, doet een leger van activisten er in extremis nog alles aan om de uitvoering van zijn doodstraf te voorkomen.

In 1995 bekende Scott Panetti de moord op zijn schoonouders drie jaar eerder. Hij schoot beiden dood voor de ogen van zijn vrouw en drie jaar oude dochter.

Jaren daarvoor hadden militaire dokters Panetti al zwaar geestesziek verklaard. Paranoïde schizofrenie, luidde de diagnose in 1978. Dat was voor de rechtbank in Texas geen reden om hem de doodstraf te besparen, die in de conservatieve Amerikaanse staat nog steeds van kracht is.

In 2007 werd de mentale gezondheid van Panetti een laatste keer geëvalueerd. Het Hooggerechtshof, de hoogste rechtbank in de VS, besloot dat een gevangene die niet rationeel kan begrijpen waarom hij wordt terechtgesteld, niet gedood mag worden. Een lager geplaatste federale rechtbank was vorig jaar echter van mening dat Panetti toerekeningsvatbaar was. Sindsdien is hij de meest geesteszieke man 'on death row'.

Texas Defender Service

Clementie

"Ik besef heel goed dat er soms heel moeilijke beslissingen genomen moeten worden over het al dan niet toekennen van de doodstraf", zegt de voormalige Democratische gouverneur van Texas, Mark White. "Maar bij Scott Panetti is dat niet het geval. Hij is een mentaal zieke man. Zijn rechtszaak was bedrog. Hem terechtstellen zou veel meer over ons zeggen dan over de man die we dood willen."

En daarin staat de ex-gouverneur niet alleen. Vijftig vooraanstaande evangelische Christenen, zeven methodistische bisschoppen, tien Texaanse politici en zelfs de 'libertaire' Republikeinse ex-presidentskandidaat Ron Paul ... Zowel uit progressieve als uit conservatieve hoek verenigen activisten zich tegen de executie van Scott Panetti. Meer dan 94.000 mensen tekenden een online petitie.

Scott Panetti is een mentaal zieke man. Zijn rechtszaak was bedrog

Mark White, ex-gouverneur van Texas

Pro Life

Ook de Pro Life-beweging, conservatieve christenen die actievoeren tegen abortus, scharen zich achter Panetti's verdediging. "Een fundamenteel beginsel van de pro-life-ethiek is dat elk leven waarde heeft en beschermd moet worden. Door Panetti terecht te stellen, doet Texas exact het tegenovergestelde van wat wij van een maatschappij verwachten", schreef Pro Life-activist Abby Johnson in een opiniestuk voor Dallas Morning News.

Ron Paul vroeg de huidige gouverneur Rick Perry in een brief om Panetti clementie te verlenen. De gouverneur beschikt over de autoriteit om de executie 30 dagen uit te stellen, genoeg voor Panetti's advocaten om hun cliënt ontoerekeningsvatbaar te laten verklaren. Dat lijkt Perry echter niet van plan.

De staat Texas is verantwoordelijk voor bijna 40 procent van alle Amerikaanse executies sinds 1977. Bovendien liet geen enkele gouverneur er ooit meer passeren dan Rick Perry. Als de doodstraf van Scott Panetti morgen wordt uitgevoerd, staat de Texaanse teller op 519 executies sinds 1982.