Test-Aankoop wil Italiaans farmabedrijf dat geneesmiddel 335 keer duurder maakt aanklagen

Jean-François Magnus kreeg de diagnose van CTX in 2008. Vandaag moet hij 12.750 euro per maand betalen voor een behandeling, in 2008 38 euro.
Jan De Meuleneir/Photo News Jean-François Magnus kreeg de diagnose van CTX in 2008. Vandaag moet hij 12.750 euro per maand betalen voor een behandeling, in 2008 38 euro.
Het Italiaanse farmabedrijf Leadiant Biosciences mag zich aan een klacht bij de Belgische Mededingsautoriteit verwachten. Consumentenorganisatie Test-Aankoop vindt dat het bedrijf haar monopolitie-positie misbruikt heeft. “Ethisch totaal verwerpelijk”, zegt Simon November, woordvoerder van Test-Aankoop.

Leadiant kocht de voorbije jaren alle producenten van het levensnoodzakelijke geneesmiddel CDCA op en sloot ze vervolgens één voor één. Daardoor heeft het Italiaanse bedrijf het monopolie in handen. Gevolg? De prijs voor het geneesmiddel is op 10 jaar tijd al 335 keer duurder geworden. 

“Wat ze doen, is strafbaar”, zegt Test-Aankoop. “Ethisch is dit natuurlijk totaal verwerpelijk, maar het is ook een schending van de mededinging. Ze misbruiken hun machtspositie. Wij bereiden een klacht voor die we zullen indienen bij de Belgische Mededingsautoriteit.” Als de klacht gegrond blijkt, dan kan het Italiaanse bedrijf een boete krijgen die oploopt tot 10% van de jaaromzet.

Lees ook: Eerst kostten pillen 38 euro per maand, nu 12.750 euro. En hij kan niet zonder

Ook Marc Coucke reageerde al op ons artikel. Hij gaf één van zijn ondernemingen onmiddellijk de opdracht om op zoek te gaan naar de grondstof voor het medicijn CDCA, zodat ze in het UZ Leuven het goedkope alternatief opnieuw kunnen bereiden. 

“Beschaamd dat de farma-industrie soms nog zo handelt. Als bestuurder van Fagron, de wereldmarktleider (tevens zeer actief in België) in compounding, heb ik direct opdracht gegeven om deze grondstof wereldwijd te zoeken en dan moeten we in België registratie indienen voor magistrale bereiding”, aldus de ondernemer op Twitter. “Met plezier heb ik gehoord dat ze er al een week mee bezig waren, net om dit soort problemen op te lossen. We kunnen natuurlijk niks beloven, maar gaan alles doen om deze reeds zo getroffen mensen hun leven terug te geven!”
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  De Block dien je ontslag in. Heel België weet nu dat je totaal onbekwaam bent. Je postje krijgen via via ,van je beste vriendjes ? Dien je ontslag ineen zonder rode kaken.

 • raf peeters

  @Marcel Bontinck ,je hebt het niet begrepen.

 • Patrick Van Bogaert

  En gelijk heeft men dit is schandalig

 • Marcel Bontinck

  @Raf Peeters,voor al wat je op noemt zijn goedkopere alternatieven.er bestaan sportschoenen van 15€ en auto's van 10000€.Je gaat dit toch niet vergelijken met iets levensnoodzakelijk waar geen alternatief voor is.

 • Deborah Maetens

  Het ziekenhuis AMC gaat zelf chenodeoxycholzuur produceren, dat in Europa geen producent kon vinden, haalt de grondstof uit China. Een delegatie van het AMC heeft gekeken of de productie aan alle eisen voldoet. De stof is door een Europees laboratorium gecontroleerd volgens de Europese regels. Dus geen probleem. Veel drama voor weinig. Een storm in een glas water.