Test-Aankoop: "Veel fietshelmen beschermen onvoldoende"

thinkstock
Fietshelmen voor kinderen leveren niet altijd de bescherming die ouders ervan verwachten. Dat blijkt uit een nieuwe test van consumentenorganisatie Test-Aankoop. De beste van de twaalf geteste helmen levert een gemiddeld blessurerisico van 30 procent op, terwijl dat bij de twee slechtste opliep tot 80 procent.

Acht helmen bleken onvoldoende te beschermen bij een zijdelingse val, zoals wanneer het hoofd een stoeprand raakt. Toch kregen alle geteste helmen een Europese homologatie. De organisatie pleit voor een herziening van de gehanteerde normen.

Vier op de vijf dodelijke fietsongevallen zijn te wijten aan schedeltrauma's, merkt Test-Aankoop op. Onder meer door hun onervarenheid in het verkeer zijn kinderen extra kwetsbaar.

Voor de test gebruikte de organisatie een nieuwe methode die "toeliet het blessurerisico op een erg realistische manier in kaart te brengen op basis van de impact die valpartijen kunnen hebben op een aantal zones van de helm".

Test-Aankoop vraagt ook actie van federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jeannine Nevelsteen

  Wel ik zou zeggen maakt een hen helm Heel de kop met drie gaatjes Voor ogen en mond

 • Louis Meeus

  Fietshelm in de koers oké! Buiten de koers een fietshelm dragen?????

 • Alain Luppens

  Zich een beetje aan vervelen Test Aankoop?? Opgestaan en je afgevraagd "met wat kunnen we ons vandaag eens bezighouden?"

 • Alex Wellens

  Het zal weer de fabrikant die het meeste betaald die het beste uit de test komt, test- aankoop is 1 grote hoop corruptie!