Test-Aankoop stuurt ingebrekestelling naar Thomas Cook: “U bent in overtreding met de wet”

Test-Aankoop wordt overspoeld door oproepen van ongeruste klanten die vrezen niet op reis te kunnen vertrekken.
AFP Test-Aankoop wordt overspoeld door oproepen van ongeruste klanten die vrezen niet op reis te kunnen vertrekken.
Test-Aankoop heeft vandaag een ingebrekestelling gestuurd naar Thomas Cook, omdat voor toeristen die op reis zijn de huidige situatie onrustwekkend blijft. De consumentenorganisatie hekelt dat ze sinds deze ochtend tevergeefs met de touroperator in contact probeert te komen om een oplossing te vinden voor de honderden dossiers "die de jongste 24 uur bij ons werden geopend".

Op het noodnummer van de FOD Buitenlandse Zaken, dat maandagavond laat werd opgestart, waren deze namiddag al meer dan 600 oproepen binnengekomen. Het wachtteam van Buitenlandse Zaken is er om Belgische klanten van Thomas Cook in het buitenland zo goed mogelijk te begeleiden en mee te zoeken naar oplossingen.

Test-Aankoop wordt naar eigen zeggen sinds gisteren overspoeld door oproepen van ongeruste klanten die vrezen niet te kunnen vertrekken op vakantie, niet kunnen terugkeren van hun reis of "op het punt staan veel geld te verliezen in dit avontuur". De organisatie wilde daarom Thomas Cook bereiken om "enkele specifieke punten uit te klaren, hetgeen ondertussen via het Garantiefonds gebeurd is".

"Vanuit Tunesië, Spanje en Marokko bereiken ons vragen en waarschuwingen van uw klanten die ons melden dat lokale toeleveranciers van de hotelgasten hoge bedragen (soms tot 3.000 euro) eisen om te kunnen blijven genieten van de diensten van het hotel, hun verblijf te kunnen afronden en te vertrekken, toegang te kunnen blijven hebben tot de infrastructuur, ... De assistentie van uw kant ter plaatse blijkt evenwel tekort schieten. U bent derhalve in overtreding met de wet", richt Test-Aankoop zich tot de touroperator.

Geldbedragen

"Erger nog, uw vertegenwoordigers ter plaatse moedigen toeristen aan om over te gaan tot het betalen van de bedragen die worden geëist door de lokale hotels en resorts om te genieten van een enigszins normaal verblijf. In bepaalde gevallen doen deze praktijken zelfs denken aan afpersing en het gijzelen van toeristen die, vaak in familieverband en met minderjarige kinderen, op vakantie zijn", klinkt het.

Als die bedragen worden betaald door reizigers ter plaatse is er geen garantie dat deze sommen door het Garantiefonds Reizen terugbetaald zullen worden. "De aanbeveling door uw medewerkers om over te gaan tot betaling is dus ongefundeerd en onverantwoord, zeker als men weet dat deze reizigers al voor hun reis betaald hebben. (...) Derhalve moeten deze praktijken binnen een zo kort mogelijke termijn een halt worden toegeroepen.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  En aan Brussels Airlines kan Test-Aankoop vergoedingen vragen voor elk van de 350 gestrande reizigers doordat Brussels Airlines vandaag besliste om de retourvluchten vanuit Enfidha en Djerba, volledig voorbehouden voor Thomas Cook-klanten, te schrappen omwille van “de moeilijke financiële situatie van Thomas Cook Belgium en het feit dat de touroperator zijn achterstallige betalingen van de laatste weken niet kan nakomen” Dat is dan 350 x 400 €

 • Lotte Mertens

  Er moeten dringend een grote hoop vervuilende vliegtuigen uit circulatie.

 • Tiziana Troukens

  Ik heb alle medelijden met die mensen en zou allesbehalve in hun schoenen willen staan, maar “mensen zijn in gevaar”, komaan, wat een gezever. Ze riskeren centen kwijt te zijn en hun vakantie te zien floppen, als dat gevaar is... djeezes.

 • Willy De Neef

  Dat aanklagen lost nu er onmiddelijk aktie nodig is niets op. Test aankoop ,garantiefonds etc etc moeten manu militaire verplicht worden om onmiddelijk fondsen,vliegtuigen en mensen in te zetten om de gedupeerden onmiddelijk te helpen. Dit is als het ware een "natuurramp" Mensen zijn in gevaar Aktie De Neef Buggenhout