Test-Aankoop onderhandelt met Facebook over compensatie voor gedupeerden privacyschandaal

Archiefbeeld.
ANP Archiefbeeld.
Een delegatie van Euroconsumers, een koepelorganisatie van enkele consumentenorganisaties waaronder het Belgische Test-Aankoop, heeft vandaag een "constructieve" ontmoeting gehad met verantwoordelijken van Facebook over het privacyschandaal. Dat meldt Euroconsumers in een persbericht. Facebook zou zich geëngageerd hebben om binnen de twee weken een antwoord te formuleren op de eisen, onder meer over compensaties voor getroffen consumenten.

"Het werd een erg open, vruchtbaar gesprek waarin uitvoerig van gedachten werd gewisseld en waarin Facebook het nodige belang hechtte aan consumentenrechten en onze rol als consumentenorganisatie", zegt Test-Aankoop in een reactie. 

Gepaste compensatie

De consumentenorganisaties willen onderhandelen over "een gepaste compensatie" voor consumenten van wie de gegevens werden misbruikt door Cambridge Analytica of via andere apps op Facebook. De netwerksite moet er ook voor zorgen dat gebruikers hun eigen data als enige kunnen beheren. "Zij, en alleen zij, moeten kunnen beslissen waar, wanneer en met wie ze hun gegevens wensen te delen", klinkt het.

Volgens Test-Aankoop heeft Facebook zich ertoe geëngageerd om binnen de twee weken op die eisen terug te komen. De ingebrekestelling die de consumentenorganisaties op 22 maart 2018 verstuurden, blijft behouden maar wordt tot dan "on hold" gezet. 

Ondertussen is Test-Aankoop wel zijn opties aan het overwegen, zegt woordvoerster Julie Frère. Gerechtelijke stappen zijn niet uitgesloten. Het kan dan gaan om een collectieve vordering, een class action, zoals dinsdag al werd opgestart in de Amerikaanse staat Delaware door Britse en Amerikaanse Facebook-gebruikers. "Onze doelstelling is in de eerste plaats om een positief antwoord te krijgen op onze verzuchtingen", luidt het. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lia Schuijt

    Wat een onzin weer. Wat gebeurd er met alke andere gegevens die worden verzameld? E-mailadressen die buit gemaakt worden en via het darkweb verkocht. Bedrijven die onze gegevens verzamelen. Kijkgedrag koopgedrag en ga zo door