Test Aankoop: “Laten we nieuwe Pia's vermijden”

Via de solidariteitsactie verzamelden Pia's ouders 1,9 miljoen euro voor een medicijn tegen de zeldzame aandoening van hun baby.
Photo News Via de solidariteitsactie verzamelden Pia's ouders 1,9 miljoen euro voor een medicijn tegen de zeldzame aandoening van hun baby.
Test Aankoop pleit vandaag, naar aanleiding van de solidariteitsactie voor de negen maanden jonge baby Pia, voor structurele maatregelen tegen het probleem van farmabedrijven die buitensporige prijzen aanrekenen voor geneesmiddelen tegen zeldzame ziektes. "Helaas zijn er nog veel andere kleine Pia's", zegt Test Aankoop.

"Onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen houdt risico's in, de uitkomst is vaak onzeker", zegt Simon November, woordvoerder van consumentenorganisatie Test Aankoop. Maar dat wil niet zeggen dat de sector haar prijzen zo mag opdrijven, vindt hij.

In juli diende Test Aankoop een klacht in bij de Belgische Mededingingsautoriteit tegen Biogen, de firma die het SMA-medicijn Spinraza, ontwikkelt. De consumentenorganisatie vreest dat de hoge prijs van Spinraza als referentie zal dienen voor het Amerikaanse Zolengsma, het medicijn waar Pia mee behandeld zal worden, wanneer het op de Belgische markt gecommercialiseerd wordt.

Maar Spinraza en Zolengsma zijn slechts enkele voorbeelden uit een heel dossier. Volgens Test Aankoop zal de prijs van medicijnen zoals Spinraza als referentie dienen voor geneesmiddelen binnen dezelfde markt. "Om te vermijden dat er nog 'nieuwe Pia's' opduiken, moeten de Belgische en Europese autoriteiten dit dossier ter hand nemen en het voortbestaan van het ziekteverzekeringssysteem garanderen, door maatregelen te nemen tegen deze praktijk van overdreven prijzen", zegt November.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hendrik Goris

  De enige echte oplossing IDD. Ik gaf ook 2€ uit medelijden, maar het is dweilen met de kraan open. Er komen er iedere dag bij, bij wijze van spreken. De farma profiteert van belastinggeld en van onze universiteiten, gisteren nog een doorbraak in HIV aan de KUL. Straks komt daar een medicijn van voort, waarvoor een miljardenfirma de prijs zal bepalen.

 • Peggie Van Audenhove

  Bij Test Aankoop zijn ze slimmer dan alle ministers samen. @Christine van Hoye: Test Aankoop helpt je ook zelfs als je geen lid bent. Ze hebben mij geholpen met een zaak tegen de Axa ivm mijn hospilatieverzekering toen die de medische kosten niet wilde terugbetalen. En niet alleen met gratis advies; ze hebben zelfs een klacht neergelegd én een advocaat ingeschakeld; waarop Axa prompt de achterstallige vergoedingen aan mij heeft uitbetaald.

 • Rudolf Jacobs

  ik vindt ht ook erg voor al die andere kindjes maar ik kies en doe met men geld wat ik wil hoef van niemand te vragen,de staat plunderd ons al genoeg en wat doen die voor de vlaming buiten hun leegzuigen,ze lachen ons uit de vreemdelingen dat zijn hun soort

 • Christine van Hoye

  Test Aankoop helpt je ook alleen maar als je lid bent. En ze blijven je nog lastig vallen ook al heb je je abonnement al jaren opgezegd .