Test Aankoop: "Invoering van slimme meter moet uitgesteld worden"

De slimme meter.
RV De slimme meter.
De invoering van de slimme meter moet uitgesteld worden, zegt Test Aankoop. De consumentenorganisatie wijst naar de aanhoudende problemen met het datasysteem voor verbruiksgegevens in de energiesector - nodig om digitale meters op een slimme manier te kunnen gebruiken.

De verplichte invoering van de slimme meters was in Vlaanderen aanvankelijk gepland vanaf januari. Maar omdat vertraging opgelopen werd, zouden de meters vanaf 1 juli 2019 geïnstalleerd worden.

Problemen

De huidige aanpak van het centraal datasysteem loopt al een tijd niet vlot. Atrias, het samenwerkingsverband van de Belgische netbeheerders dat het datasysteem bouwt, liet gisteren weten dat architecten en experten in de komende weken het in opbouw zijnde systeem onder de loep zullen nemen. Wat er al gebouwd is, wordt gestabiliseerd, en een aangepaste, gefaseerde verdere aanpak zal onderzocht en bepaald worden. 

Het systeem is een cruciale factor bij de invoering van de digitale meters, omdat het de consument in staat moet stellen elektriciteit te verbruiken wanneer die goedkoop is via de zogenaamde "slimme tarieven", of prosumenten mogelijk moet maken hun overtollige stroom te vermarkten.  Atrias benadrukt dat het de bedoeling is dat “zo snel als mogelijk een goed werkend, toekomstgericht en betaalbaar product voor de volledige Belgische energiemarkt gelanceerd wordt”.

Factuur

Test Aankoop is al langer gekant tegen de verplichte invoering van de digitale meters in België. “Met wat we vandaag vernemen, wordt het zelfs onmogelijk om de digitale meter de komende twee jaar überhaupt slim te maken, vermits de technologie gewoon ontbreekt”, klinkt het.

Daarenboven blijft het Atrias-project volgens Test Aankoop geld opslorpen. "Ruwe schattingen liggen tussen de 200 en 250 miljoen euro die het project zal gaan kosten. Een kost die de klant dreigt te moeten betalen via de elektriciteitsfactuur." "Onverantwoord", klinkt het bij Test Aankoop. "Zeker in het licht van de talrijke factuurstijgingen die de consument al te slikken heeft gekregen. Momenteel betaalt een gemiddeld Vlaams gezin zo rond de 1.000 euro per jaar en beterschap is niet in zicht.”

Datasysteem

Nutsbedrijf Fluvius, de combinatie van Eandis en Infrax, laat in een reactie weten dat het niet klopt dat het de komende twee jaar onmogelijk zou zijn om de digitale meter slim te maken. “We hebben tijdens de voorstelling van de digitale meter in april al uitvoerig uitgelegd dat er vanaf het absolute begin van de uitrol nieuwe, slimme mogelijkheden voor de consument zullen zijn om een beter inzicht te hebben in zijn energieverbruik, en slimme apps en toestellen te gebruiken”, zegt Fluvius-woordvoerder Björn Verdoodt. “De meter bevat immers twee datapoorten, de P1- en de S1-poort waar toepassingen aan kunnen worden gekoppeld. Die zijn vanaf dag 1 actief en bruikbaar.”

Het nieuwe datasysteem is volgens Fluvius in combinatie met de digitale meter wel belangrijk om nieuwe marktmodellen mogelijk te maken, zoals bijvoorbeeld het verkopen van je overschot aan geproduceerde elektriciteit als je zonnepalen hebt. “Maar ook zonder die nieuwe marktwerking biedt de digitale meter vanaf het begin dus directe voordelen voor de consument qua energiebesparing”, klinkt het. 
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • bob jansens

  Zo lang de consument niet kan/mag profiteren van de voordelen van de digitale meter en de baten dus enkel voor de producenten en distribiteurs zijn, bestaat er geen draagvlak om deze meter in te voeren.

 • raf peeters

  Zolang de oude het doet blijft ie staan ,moet ie toch vroeg of laat vervangen zal er op eigen initiatief een eigen meter blijven staan om de digitale te controleren ,de mogelijkheid om die te manipuleren en teveel te betalen is te groot,als je jaren ongeveer zelfde verbruik hebt en met de komst van die meters er een drastische verandering is klopt er iets niet ,vandaar ,zelf ook een meter plaatsen is de boodschap.

 • LUCIEN MICHIELS

  Het is gewoon geldklopperij en de gewone man kan er niet mee werken.

 • Freddy De Vos

  Met elektronica kan men sjoemelen! Men kan je toch niet verplichten om een nieuwe meter te kopen als de oude nog perfect werkt? Al die oude weggooien is pure vervuiling (denk eens aan al dat afval, alweer een aanslag op het milieu)!

 • Evy Cuypers

  Bij mij komt dat niet binnen punt gedaan. Mijn electriciteit en internet-netwerk gaan verbruiken voor een meter die alleen dient om ons meer te doen betalen? Bol het af Tommelein, gij zult wel uw vergoeding opstrijken en goed lachen met de mensen die meer moeten betalen.