Test-Aankoop eist actie van regering om stijging van energiefactuur te verzachten

thinkstock
Consumentenorganisatie Test-Aankoop eist actie van de regering om de stijging van de energiefactuur te verzachten. Met nu al 1 op de 5 gezinnen in energie-armoede is dat meer dan ooit een noodzaak, zo klinkt het.

In vergelijking met september 2017, loopt de elektriciteitsprijs voor een gemiddeld gezin volgens de consumentenorganisatie op met 142 euro en de gasprijs met 246 euro.

Test-Aankoop verwijt elektriciteitsproducent Engie Electrabel en nucleaire waakhond FANC foute beslissingen, en de overheden het uitblijven van een toekomstvisie op het vlak van energie. "We noteren een inflatie van 2,78 procent, het hoogste cijfer sinds oktober 2012, met als grootste boosdoener de energieprijzen", klinkt het. Daarom herhaalt Test-Aankoop bijvoorbeeld de vraag aan de regering om de btw op elektriciteit te verlagen van 21 naar 6 procent.

Veranderen van leverancier?

Test-Aankoop raadt consumenten wier gas- en elektriciteitscontract nog loopt, aan om voorlopig niet te veranderen van leveranciers. Mensen die geconfronteerd worden met een aflopend contract daarentegen, adviseert de organisatie om te kiezen voor een energieleveringscontract met een variabele formule.

Klanten die toch opteren om voor een vast contract te gaan, kunnen volgens Test-Aankoop steeds gebruikmaken van hun recht om over te stappen naar een ander contract, wanneer de prijzen weer genormaliseerd zijn. Belangrijk aandachtspunt is daar evenwel de vaste vergoeding, die heel wat leveranciers aanrekenen en die niet pro rata verrekend wordt, wanneer je beslist naar een andere leverancier over te stappen.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nancy Verhoeven

  In alle Europese landen is de prijs voor energie gedaald, hier is de prijs met 300 euro gestegen + de btw hebben ze over 4 jaar verhoogt met maat liefst 15 % naar het luxe tarief 21 %.

 • Jan Harmsen

  Die loopt al 20 jaar op door wanbeleid en zakkenvullerij van politiekers!

 • Hans Hoppe

  Heel sympathiek van Test Aankoop. Maar ze kunnen nog beter gaan smeken aan de klaagmuur of tegen de Chinese muur roepen. Deze rechtse NVA regering is niet geïnteresseerd in de financiële draagkracht van de burger. Zij graaien zelf die burger gewoon kompleet leeg en laten iedereen die hetzelfde doet, gewoon zijn gang gaan. Ik baal van deze rechtse regering. En ze zou best verdwijnen, liefst nog vandaag.

 • Joussef Debouqui

  Voor 20.000€ kan je een nulcleaire reactor thuis bouwen waarmee je 1000 jaar toekomt… maar dit mag niet geweten zijn he :) trouwens dit pakt 1 kubieke meter in en is totaal veilig, maar de staat zou er niet aan verdienen hé

 • Roy Cooks

  Test aankoop kan veel vragen... de intercommunales worden immers bestuurd door politici wier slogan "eigen zak eerst" is. Dus op veel verlaging moeten ze niet hopen en op een BTW vermindering evenmint, daarin was Gwendolien Rutten al heel duidelijk.