Test Aankoop: “Alcoholgehalte handgels voldoende maar niet altijd vermeld op etiket”

Shutterstock
De coronacrisis zorgt voor nieuwe prioriteiten in de aankopen van consumenten: in de beginperiode was er de rush op toiletpapier, tegenwoordig zijn ontsmettende gels populair. Het alcoholgehalte in de gels is veelal voldoende, maar wordt soms niet vermeld op het etiket. Dat blijkt uit een onderzoek van Test Aankoop.

"De resultaten van het onderzoek zijn geruststellend, al is er dus nog wat werk aan de winkel qua etikettering. Bovendien wordt het product goedkoper aangeboden dan tijdens de eerste weken van de crisis", zegt de consumentenorganisatie, die vijftien gels onderzocht in het labo.

Om efficiënt te zijn tegen virussen en bacteriën moet het alcoholpercentage van een desinfecterende handgel tussen 60 en 95 procent liggen. De Belgische overheid hanteert een minimumpercentage van 70 procent. "Hoe lager het percentage, hoe minder effectief de gel is en hoe langer het contact tussen de gel en het virus moet zijn", zo luidt het.

De naam en de concentratie van de werkzame stoffen zijn verplichte en onmisbare informatie voor de consument om de door de gel geboden bescherming correct te kunnen beoordelen

Naast het alcoholgehalte van de vijftien onderzochte handgels, nam Test Aankoop ook de etiketten onder de loep. In vijf van de geteste producten bleek het alcoholpercentage niet vermeld. “De naam en de concentratie van de werkzame stoffen zijn nochtans verplichte en onmisbare informatie voor de consument om de door de gel geboden bescherming correct te kunnen beoordelen.”

Bovendien waren vier producten niet voorzien van een ingrediëntenlijst. "Voor alcoholgels die onder de wetgeving inzake biociden vallen, is een ingrediëntenlijst echter niet verplicht. Niettemin zou een dergelijke lijst van ingrediënten er kunnen voor zorgen dat gebruikers die een allergische reactie riskeren, op de hoogte worden gebracht van de stoffen die de gel bevat.”

Strengere voorschriften

Test Aankoop eist strengere voorschriften voor de etikettering van alcoholgels. De consumentenorganisatie heeft daarom een brief gestuurd naar premier Sophie Wilmès (MR), minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V), om hen op de hoogte te stellen van haar eisen. Ook werd een klacht ingediend bij de bevoegde autoriteiten tegen de fabrikanten van gels waarvan de etikettering niet voldoet aan de wettelijke vereisten.

Test Aankoop hield ook zeven weken lang de prijs in de gaten van ongeveer 30 verschillende gels die in webshops van supermarkten, apotheken en cosmeticawinkels worden verkocht en stelde een neerwaartse trend vast. "Waar de consument eind april nog gemiddeld 57,48 euro betaalde voor een liter alcoholgel met minstens 70 procent alcohol, betaalt hij nu nog 38,6 euro.”

Lees ook: Hoe weet je of jouw handgel betrouwbaar is? Te veel alcohol is ook niet goed (+)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.