Tervurenaar gaf zich jarenlang uit als NAVO-diplomaat

Voor een 38-jarige man uit Tervuren is op de correctionele rechtbank van Leuven bij verstek één jaar cel en 1.200 euro boete gevraagd. Hij zou met een valse diplomatieke identiteitskaart van de NAVO op pad zijn geweest en deed zich ten onrechte voor als diplomaat. Over zijn motief is geen duidelijkheid. De beklaagde zou kampen met psychische problemen.

De dertiger van Turkse origine had een document opgemaakt in naam van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking om te bewijzen dat hij een diplomatieke identiteitskaart had. Hierop stond vermeld dat hij lid was van de "international staff" van de NAVO in Brussel.

Tussen oktober 2011 en juni 2013 nam hij in het openbaar ook meermaals de titel van diplomaat aan. Ismail H.T. zou volgens het openbaar ministerie al jaren kampen met psychische problemen: hij zou lijden aan het syndroom van Korsakov, dat soms gepaard ging met epilepsie-aanvallen. Voorts legde de Leuvense strafrechter hem enkele jaren geleden nog probatievoorwaarden op vanwege een escalerend alcoholprobleem en de gevolgen ervan.

Het vonnis volgt op 11 juni.