Terugkeer IS-strijders: “In afwachting van een oplossing, moeten we bewijsmateriaal verzamelen”

Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders.
AP Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders.
"De verzameling van bewijsmateriaal is cruciaal.” Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders gisterenavond gezegd over de IS-strijders in Syrië van wie de VS willen dat Europa ze repatrieert. Mogelijk is een overgangsperiode mogelijk tot de Amerikaanse troepen uit Syrië vertrekken, zo werd later bekend. 

De discussie over de terugkeer van IS-strijders laaide de afgelopen dagen op nadat de Amerikaanse president Donald Trump de Europese bondgenoten opriep hun strijders terug te halen en te berechten. De VS trekken straks hun troepen terug uit Syrië, en de vrees bestaat dat de Europese strijders die nu met de steun van de Amerikanen in Koerdische kampen worden vastgehouden, op vrije voeten komen en nieuwe aanslagen plegen in Europa.

"Niemand is er tegen om te kijken wat gedaan kan worden in het geval van een Amerikaanse terugtrekking”, zei Reynders na een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Defensie ad interim, Patrick Shanahan,  in Washington. Met die nuance dat België niet wordt opgeroepen om grondtroepen te sturen. Maar wat betreft het voorstel van Shanahan om een veiligheidszone ("safe zone") te installeren in het noordoosten van Syrië is de deadline "zeer kort" om die een wettelijke basis te geven, herhaalde de minister. Overleg is in volle gang, met Nederland, Frankrijk, Denemarken of het Verenigd Koninkrijk.

Volgens Reynders bevinden zich momenteel vier Belgische IS-strijders in Koerdische kampen. België verdedigt een vorm van internationale berechting. “Waarom geen detentiecentrum in Irak? Maar in afwachting van een oplossing is het verzamelen van bewijsmateriaal cruciaal, wat betreft deze gevallen”, benadrukt de minister. Het is ook daarom dat de Veiligheidsraad gisteren heeft gevraagd aan het federaal parket en aan de OCAD (Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse) om de individuele gevallen onder de loep te nemen. 

Amerikaans minister van Defensie ad interim, Patrick Shanahan, en de Belgische Defensieminister Didier Reynders in Washington.
AP Amerikaans minister van Defensie ad interim, Patrick Shanahan, en de Belgische Defensieminister Didier Reynders in Washington.

Overgangsperiode

Later op de dag verklaarde Reynders dat een overgangsperiode mogelijk zou worden doordat de Verenigde Staten tijdelijk nog tweehonderd soldaten in Syrië zouden willen houden. Daarom valt een gecoördineerd beheer met andere landen in het noordoosten van Syrië, eventueel met Belgische luchtsteun, niet uit te sluiten. Dat zei de minister na een ontmoeting met John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van president Trump, in het Witte Huis.

“Een stabilisering in het noordoosten van Syrië zou het ook mogelijk maken de detentie in kampen (van buitenlandse jihadisten, nvdr) te stabiliseren en eventueel naar een internationale jurisdictie met vervolgingen in de regio te gaan”, aldus Reynders. 
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daniel Meuleman

  We moeten wij hier niks, dat crapuul de toegang tot ons land weigeren en de zaak is opgelost. Te simpel zeker?

 • Fons Casteels

  Heeft Reynders dan niet gehoord wat het parket al gezegd heeft? "Wij kunnen ze niet berechten in België want we kunnen nooit voldoende bewijzen vinden voor een veroordeling". Vervolg IS-terroristen in België, en ze verlaten de rechtbank als een vrij man. Kijk naar het internationaal strafhof in Den Haag, waar vorige maand hetzelfde gebeurd is met Gbagbo, de oud-dictator van Ivoorkust: "vrijspraak wegens gebrek aan bewijzen".

 • Leonarda Van Opbroecke

  Waarom moeten er voor IS strijders steeds debatten gevoed worden. Ze zijn goed verwittigd vooraleer ze vertrokken. Hun eigen keuze. Berechten in de landen waar de misdaden gepleegd zijn is toch normaal. Hoeveel Belgen zitten in buitenlandse gevangenissen voor drugsmokkel, zedenfeiten, diefstal, enz....Terecht of onterecht. Haal die dan ook allemaal terug.

 • ingrid grieten

  De wet zegt anders dat bij "deel uitmaken van een terroristiche organisatie" het recht op de Belgische nationaliteit wordt afgenomen, en dan zijn het geen Belgen meer. Het hoofdprobleem is dus helemaal niet of deze strijders al dan niet moeten terugkomen, het kernprobleem zijn overduidelijk onze politiekers.

 • Ronny Biesen

  Bewijs materiaal? Ze hebben zojuist een massagraf ontdekt met 3600 lijken. Nog niet bewijs genoeg, Reynders?