Teruggekeerde Syriëstrijder uit Vilvoorde krijgt in beroep 28 jaar cel voor terroristische moord

Syriëstrijder Hakim E.
kos Syriëstrijder Hakim E.
Het Antwerpse hof van beroep heeft teruggekeerd Syriëstrijder Hakim E. (26) uit Vilvoorde woensdag veroordeeld tot 28 jaar cel voor een moord die hij in Syrië gepleegd heeft. Hij wordt ook 15 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank én verliest zijn Belgische nationaliteit. 

Hakim E. had een gegijzelde sjiiet een kogel door het hoofd geschoten, omdat zijn familie het gevraagde losgeld niet kon betalen.

Hakim E. was lid van Sharia4Belgium en trok in 2012 naar Syrië, waar hij zich aansloot bij Majlis Shura Al Mujahidin. Die terroristische groepering hield zich onder meer bezig met het gijzelen van “ongelovigen” en het eisen van losgeld.

Hakim E. belde op 14 januari 2013 naar zijn vriendin in België met de boodschap dat hij een sjiiet geëxecuteerd had, omdat diens broer onvoldoende losgeld betaald had. “Ik heb hem een kogel door het hoofd geschoten, pang!”, vertelde hij in het afgeluisterde telefoongesprek.

Toerekeningsvatbaar

Nadat Hakim E. bij gevechten een granaatscherf in het hoofd had gekregen, keerde hij op 3 april 2013 terug naar België. Hij werd aangehouden en legde gedetailleerde bekentenissen af. Zijn advocaten betwijfelden of hij wel wist wat hij toen allemaal aan het vertellen was, gelet op zijn mentale toestand. Maar Hakim E. werd toerekeningsvatbaar bevonden en de correctionele rechtbank veroordeelde hem tot 28 jaar cel en 10 jaar terbeschikkingstelling voor terroristische moord.

De twintiger ging in beroep. Zijn advocaten uitten opnieuw hun twijfels over zijn toerekeningsvatbaarheid, waarna het hof een inobservatiestelling beval, maar die werd nooit helemaal voltooid. Op basis van de gegevens uit het strafdossier besloot het hof evenwel dat hij toerekeningsvatbaar is. 
103 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Cleynhens

  Dit zijn oorlogsmisdadigers ……. executeren aub !!!!!!! oké, het is cru maar na 45' zijn er landgenoten voor veel minder opgehangen omdat ze zogezegd gecollaboreerd hebben !!!!

 • dominique castelein

  uitzetten ,asap,maar na de woorden van ene "wijzen"gisteren op Canvas,zal hij er alles aan doen om zijn been stijf te houden,anders is hij weer een familie kiezers kwijt

 • Leopold Vanhoof

  En de verliezer is de hardwerkende Belg. Steek hem ginds in de doos zodat hij echt gestraft wordt.

 • Emi De graeve

  dat zal waarschijnlijk een grap zijn...

 • GERARD DE PELECIJN

  Dat wordt hier nog geen 10 jaar want veel te zwaar voor een zeveraar!