Teruggekeerde Syriëstrijder krijgt vier jaar cel

BELGA
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Soufiane A. (27) uit Deinze vandaag veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan één jaar effectief, voor zijn deelname aan de activiteiten van terroristische groepen. Hij was lid van Sharia4Belgium en zat negen maanden in Syrië, waar hij zich aangesloten had bij Majlis Shura Al-Mujahidin en Islamitische Staat (IS).

Soufiane A. werd op 25 januari 2014 gearresteerd op de luchthaven van Zaventem. Hij was naar België teruggekomen, omdat hij medische verzorging nodig had voor een schotwonde die hij in Syrië had opgelopen. Hij ontkende iedere betrokkenheid bij terroristische activiteiten, maar de rechtbank vond zijn schuld afdoende bewezen.

De twintiger was in 2012 lid van Sharia4Belgium geworden en volgde er lessen, lezingen en trainingen. In april 2013 vertrok hij naar Syrië. Uit de afscheidsbrief die bij een huiszoeking werd teruggevonden, bleek duidelijk zijn sympathie voor het radicale islamitische fundamentalisme.

Hij sloot zich in Syrië probleemloos aan bij terreurorganisaties Majlis Shura Al-Mujahidin en IS. A. kreeg er militaire training, voerde bewakingsopdrachten uit en had ook zijn eigen kalasjnikov.

Soufiane A. was volgens de rechtbank niet van plan om ooit terug naar België te komen, totdat hij tijdens een missie nabij Aleppo in de arm werd geschoten en medische verzorging nodig had. Na zijn arrestatie op de luchthaven van Zaventem, zat hij bijna drie maanden in voorhechtenis.