Teruggekeerde Syriëstrijder die verdacht werd van diefstal autopsierapporten slachtoffers aanslagen 22 maart weer vrijgelaten

Hollandse Hoogte / Peter Hilz
De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling heeft Iliass Khayari, de man die verdacht wordt van de diefstal van de autopsierapporten van de slachtoffers van 22 maart, vrijgelaten. Dat meldt het Brusselse parket-generaal.

Khayari, een teruggekeerde Syriëstrijder, ontkent elke betrokkenheid bij de feiten, maar werd door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld. De raadkamer had eerder wel zijn aanhouding bevestigd maar Khayari ging daartegen in beroep.

De diefstal vond op donderdag 3 januari plaats in het Portalisgebouw. Een persoon drong daar op de benedenverdieping van het bureau van een wetsarts binnen en ging ervandoor met een aantal spullen, waaronder een harde schijf met een volledige back-up van de computer van de wetsarts. Daarbij zaten ook verschillende verslagen van medische onderzoeken en autopsierapporten met betrekking tot verschillende lopende gerechtelijke onderzoeken, waaronder de autopsierapporten van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016.

Het Brusselse parket werd een dag later op de hoogte gesteld van de diefstal en nog dezelfde dag kon een verdachte opgepakt worden, de teruggekeerde Syriëstrijder Iliass Khayari. Die moest op de dag van de diefstal in het Portalisgebouw zijn omdat hij voor de probatiecommissie moest verschijnen. Volgens politionele bronnen zou de man opgespoord zijn op basis van het signaal van een gsm die bij de diefstal gestolen was. Khayari ontkent elke betrokkenheid bij de feiten, maar werd door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Iliass Khayari trok in december 2012 naar Syrië maar keerde al in juni 2013 naar België terug, nadat een vijandige kogel hem een klaplong en een gebroken bovenarm had bezorgd. In een telefoongesprek op 3 mei 2013 getuigde hij bovendien hoe hij in Syrië een man had onthoofd. Hij werd in 2016 veroordeeld tot 5 jaar cel, waarvan de helft met uitstel, voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Voor de beweerde onthoofding werd hij toen niet vervolgd, het onderzoek naar die feiten loopt nog.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lutgard Crombez

  Ze mogen en kunnen geen misdadigers meer opsluiten, er is gewoon geen plaats meer in de gevangenis. Ze willen juist de gevangenisbevolking verminderen anders krijgen ze een boete opgelegd wegens overbevolking. Dat ze vreemden naar land van oorsprong brengen om hun straf uit te zitten, 't zou al goed uitdunnen in de nor!

 • Gerry Cle

  Hij is opgespoord via een gestolen GSM die hij in bezit had en toch kan men hem niet linken aan de diefstal. Ik begrijp dit niet. Is hij definitief vrij of slechts in afwachting van zijn proces?

 • Albert Veteraan

  Belgisch gerecht de grootste klucht die er bestaat. Het syndicaat van de misdaad

 • Anita Billen

  Hoe kunnen ze deze teruggekeerde Syriërstrijder hier nog binnen laten. Het Belgisch gerecht is om te lachen. Abel rachman is een pak slimmer dan die rechters.

 • guy perain

  Die mannen moeten nogal met ons gezicht lachen!?...We lopen weer rond en kunnen herbeginnen!!