Teruggekeerde jihadi-mama komt vrij, maar mag niet meer op internet

Canide 'Aicha' H.
rv Canide 'Aicha' H.
Een 24-jarige vrouw uit Merelbeke is door de Brugse raadkamer vrijgelaten onder strenge voorwaarden in een lopend terreuronderzoek. De vrouw mag niet op internet en mag geen smartphone gebruiken.

De bekeerde Candide 'Aicha' H. (24) keerde zes maanden geleden via Turkije terug uit Syrië met haar twee maanden oude baby en zoontje van anderhalf. Vader van het oudste kind was de Antwerpse Syriëstrijder Fahd Asamghi, met wie H. zich aansloot bij terreurgroep Jabhat Ansar al-Din.

Het jongste kind is de zoon van een andere, niet-geïdentificeerde strijder. Na de arrestatie van hun moeder verbleven de kinderen bij hun oma in Gavere. Volgens het Gentse jeugdparket waren er geen problemen met hun leefomstandigheden. De verdachte mag na haar vrijlating dan ook bij hen gaan wonen.

Het verslag van de gerechtspsychiater gaf de doorslag in de beslissing van de raadkamer. "Volgens de deskundige is er een zeer laag risico op recidive en vormt mijn cliënte geen gevaar voor de maatschappij", aldus meester Mohamed Özdemir. Candide H. kreeg wel een hele reeks strenge voorwaarden opgelegd. Zo mag de vrouw niet op internet of sociale media. De verdachte mag na haar vrijlating ook geen smartphone gebruiken.
236 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • davy fiers

  en op gaan jullie nu stemmen hè, alweer traditioneel zeker pfff

 • pieter lemmens

  Hoe je het ook draait of keert, deze vrouw is medeschuldig aan de massamoorden op de Yezidis, shi-ieten en christenen en hoort dus in de gevangenis.

 • Goeliggen

  Toch wel straf voor iemand die eigenlijk medeplichtig is aan oorlogsmisdaden, rechtstreeks of onrechtstreeks! Je gaat meer straf krijgen in België door verkeerd geparkeerd te staan.

 • Bjorn Bonny

  @ Eric Sprangers: dikke pech voor madame. Ze zeveren hier na 70 jaar nog over de collaboratie, ze had maar eerder haar verstand moeten gebruiken!

 • Nagels Met koppen

  we kunnen ze nu wel zelf een kopje kleiner maken, ze moet toch ooit eens buiten komen...