Terroristen van Brussel en Parijs verstopten wapens in schooltje

rv
De terroristen achter de aanslagen in Parijs en Brussel hebben hun wapens wellicht bewaard op het terrein van een Limburgse school. Dat blijkt uit een document van de Staatsveiligheid dat deze krant bemachtigd heeft.

Een plattegrond op een computer van Salah Abdeslam leidde de speurders daarheen. Het kaartje dat de speurders terugvonden, is met de hand getekend. Het toont de gebouwen van de basis- en de kleuterschool in Meulenberg, een wijk in Houthalen-Helchteren - ook bekend als 'het Molenbeek van Limburg'.Salah Abdeslam
AFP Salah Abdeslam
rv

In het Frans geschreven instructies leiden naar een garage op dat schooldomein. Daar zijn tot twee keer toe huiszoekingen verricht met explosievenhonden. De speurders vonden geen ­wapens meer, maar troffen wél een doorgeknipte draad en inbraaksporen aan. Dat doet vermoeden dat de wapens kort voor de terreur in Brussel zijn weggehaald om ze elders te verbergen, zo staat te lezen in de nota van de Staatsveiligheid.

Die nota stipt ook aan dat een voormalige conciërge van de sporthal naast de school duidelijke banden met de terroristen had. Hij was aangetrouwde familie van Mohamed Abrini, de 'man met het hoedje' die wegvluchtte bij de aanslagen op Zaventem. De conciërge zou intussen zelf gesneuveld zijn terwijl hij in Syrië vocht voor IS. Tussen de wapens die nooit zijn gebruikt en waarnaar nog steeds wordt gezocht, bevinden zich ook twee verschillende springstoffen. Die konden samen heel makkelijk voor een onbedoelde explosie zorgen. Hun aanwezigheid op het terrein van een school had dus verschrikkelijke gevolgen kunnen hebben.

Directeur van de kleuter- en basisschool, Anita Follon, wil enkel bevestigen dat er een onderzoek is geweest op de terreinen van de school. "Het onderzoek is in handen van het gerecht en we hebben er alle vertrouwen in dat het gerecht zijn werk doet", klinkt het. 

Burgemeester Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus) zegt niet geïnformeerd te zijn door Staatsveiligheid. "Ik weet dat er in 2016 een onderzoek liep door de federale politie en dat dat negatief was", aldus Yzermans. "Voor de rest ben ik niet geïnformeerd. Het is nu aan het gemeentebestuur om informatie te verkrijgen van Staatsveiligheid."

Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!

rv34 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Kris Bormans

  Is daar ook ne nest, maja ze zijn naar hier gekomen op vraag van

 • Kamal Kamal

  Lees allemaal maar eens het boek " de geheimen van de staatsveiligheid " daar zegt letterlijk een veiligheidsagent dat de staatsveiligheid de fictie ver overschrijdt... jah zegt genoeg voor mij hoor.

 • Nik Thans

  Niet te verwonderen Houthalen-Helchteren wordt bestuurd door een sp.a-Groen-Plus burgemeester dan wordt niet zo nauw toegekeken op veiligheid. Hoe kan het anders dat de conciërge van een openbare kleuterschool banden heeft met terroristen. En Mohammed EH is waarschijnlijk gewoon een katholieke geestelijke EH staat voor eerwaarde heer :)

 • Rik Bic

  Mi is een complotdenker. Schuift zaken kaar voren doe totaal geen steek houden en vermeldt geen bronnen. Zijn theorie is dus gebakken lucht.

 • Staf Vandoorne van pierre de garde

  Dirk van Antwerpen heel terechte opmerking