Terrorist Nizar Trabelsi komt niet op vrije voeten

Archiefbeeld van Nizar Trabelsi.
BELGA Archiefbeeld van Nizar Trabelsi.
Nizar Trabelsi blijft voorlopig in de gevangenis wachten op zijn mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten. De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft zijn verzoek om voorwaardelijk vrijgelaten te worden, afgewezen. Dat meldt het federaal parket. Eerder had ook al de raadkamer van Nijvel geweigerd de man vrij te laten.

De ex-profvoetballer zit sinds september 2001 achter de tralies. Hij werd in 2004 tot tien jaar cel veroordeeld voor het beramen van een terroristische aanslag op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel in Peer. Die straf heeft hij intussen volledig uitgezeten, maar eind 2011 besliste de Belgische regering om de man uit te leveren aan de Verenigde Staten. De VS willen Trabelsi ook vervolgen voor terroristische activiteiten.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft de uitlevering echter geschorst en zou zich voor eind 2013 ten gronde moeten uitspreken. Intussentijd weigert het Belgische gerecht om de man vrij te laten.

Trabelsi vroeg al aan verschillende raadkamers om voorwaardelijk vrijgelaten te worden, maar ving steeds bot. Een tweetal weken geleden ging ook de raadkamer van Nijvel niet op zijn vraag in. Trabelsi ging in beroep maar vond ook bij de Brusselse KI geen gehoor.