Terrorist die onthoofding bekende, loopt vrij rond in Brussel

Photo News
België mag dan al getroffen zijn door bloedige terreur, toch gaat het nog altijd laks om met terroristen. Zo weigerde een Brusselse rechter vorige week om een man in de boeien te slaan, al was die net veroordeeld als lid van een terroristische groep en gaf hij eerder toe dat hij in Syrië iemand heeft onthoofd.

Iliass Khayari (25) deed die bekentenis in een telefoontje dat werd afgeluisterd en waarvan deze krant de inhoud nu in handen heeft. "Het was een ketter", zei hij over zijn slachtoffer. "Een vijand van Allah. Daarom heb ik hem de kop afgerukt."

Op zijn proces werd de man veroordeeld als lid van een terroristische groep en kreeg hij vijf jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Het federaal parket had gevraagd om hem onmiddellijk aan te houden. Maar de rechter achtte dat niet nodig, waardoor Khayari op vrije voeten mag blijven tot zijn mogelijkheden om beroep aan te tekenen uitgeput zijn.

De man blijft dus op vrije voeten tot zijn veroordeling definitief is, wat nog maanden kan duren als hij in beroep zou gaan. Er is wel een bijkomend onderzoek geopend naar de onthoofding, maar het staat nog niet vast dat dat tot een tweede rechtszaak leidt.

Klik hier en lees alle details: Wie is Iliass Khayari? Heeft hij spijt van zijn daden? En.. welke fout maakten de speurders. Proef NU voor 1 euro, 5 weken lang van HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees.