Terreurproces Verviers begint met vertraging zodat advocaten cliënten kunnen spreken

Het proces rond de terreurcel van Verviers, die in januari 2015 werd opgerold, is maandag van start gegaan en onmiddellijk geschorst. Verschillende advocaten hebben door de staking in de gevangenissen de voorbije twee weken niet de kans gehad hun cliënten te bezoeken en hebben nu van de voorzitter de kans gekregen een kort gesprek te hebben met hun cliënten.

Het proces tegen de terreurcel had om 8.45 uur moeten aanvangen, maar ging uiteindelijk pas rond 9.30 uur van start. Van de zestien verdachten bleken er slechts zes aanwezig. Acht verdachten die vermoedelijk nog in Syrië verblijven, en een Marokkaanse man laten verstek gaan, vier verdachten zitten nog in voorlopige hechtenis en van de drie die op vrije voeten zijn, waren er slechts twee aanwezig. De derde, Ismaïl E.A. zou pas rond 13 uur aankomen, aldus zijn advocate. Voorzitter Pierre Hendrickx toonde zich alvast verbaasd over die houding.

Bij aanvang van het proces meldden de advocaten van Marouane E.B. en Souhain E.A. dat ze, door de staking in de gevangenissen, de voorbije twee weken hun cliënten niet hadden kunnen spreken. Zij hebben nu van de voorzitter de tijd gekregen om dat te doen. Tot zolang is de zitting geschorst.