Terreurplan ontdekt in gevangenis Sint-Gillis

GEVANGENISSEN WETEN ZICH GEEN RAAD MET TOENAME RADICALISERING

De islamradicalisering achter tralies neemt ­verontrustende vormen aan. Een gedetineerde in de gevangenis van Sint-Gillis kreeg een papier in handen waarop stond uitgelegd hoe hij een bom moet maken. Uit onderzoek van uw krant blijkt dat dit soort incidenten toeneemt.

Een gedetailleerd plan met de in­structies voor het maken van een bom. Dat is wat een gedetineerde midden december in de gevangenis van Sint-Gillis in zijn cel aantrof. Verbaasd ­lichtte de 20-jarige man - die niet ­veroordeeld werd in een terreurdossier - zijn ­advocaat in. Die verwittigde op zijn beurt de politie en die ­onderzoekt de zaak ­momenteel. De instructies waren voor een andere gedetineerde bedoeld, maar kwamen in de verkeerde cel ­terecht.

Intern smokkelsysteem
"De man in kwestie is een drugsverslaafde die via het intern smokkelsysteem drugs wou verhandelen", zegt onze bron, die ­anoniem wenst te blijven omdat het onderzoek nog loopt. "Toen het om ­instructies bleek te gaan voor het ­maken van een bom, sloeg hij in paniek. Hij wou daar niks mee te maken ­hebben. Er stond in de brief ook hoe je vergif kan maken."

Ernstige vragen
Dat dergelijke boodschappen rondgaan in een gevangenis, roept ernstige vragen op over de manier waarop ­radicale moslims zich organiseren achter tralies. Uw krant verzamelde de voorbije ­weken getuigenissen die ­aantonen hoe verontrustend de ­situatie is. "Het is dweilen met de kraan open", zegt een hooggeplaatste medewerker ­binnen het gevangeniswezen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maakte al meer dan 5 miljoen euro vrij in de strijd tegen radicalisering, maar dat blijkt onvoldoende om het probleem het hoofd te bieden. 

Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar twee euro.

Minister Geens: "Goed dat plan gevonden is"

Justitieminister Koen Geens erkent dat het verontrustend is dat een bomhandleiding gevonden werd in de gevangenis van Sint-Gillis. "Maar het is ook goed dat het gevonden werd", benadrukte hij vandaag in de marge van een persconferentie.

Justitieminister Geens reageert liever niet op concrete gevallen. Hij erkent wel het probleem van radicalisering in de gevangenissen. In het voorjaar van 2015 werd al beslist om aparte afdelingen op te richten om "besmetting" tegen te gaan, benadrukt hij. Er wordt daarbij in stappen gewerkt, met eerst pogingen tot deradicalisering in de eigen of een andere gevangenis. "Een perfecte oplossing bestaat niet, maar ik blijf in deze keuze geloven."

Binnen het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (EPI) is ook een cel opgericht die zich specifiek bezighoudt met antiradicalisering. Die cel Extremisme zorgt voor de doorstroming van informatie over de betrokken gedetineerden naar bevoegde diensten, zoals bijvoorbeeld de Staatsveiligheid. Al het personeel van EPI krijgt ook een opleiding rond radicalisering.

"We blijven inzetten op het probleem", vervolgt Geens. "We doen zo veel mogelijk sweepings in de cellen en nemen extra mensen aan, zoals psychologen en islamconsulenten. Maar het is belangrijk dat we genoeg mensen vinden die goed gevormd zijn." De CD&V'er merkt nog op dat het probleem niet tot ons land beperkt blijft. "Ook de Fransen en de Britten hebben op dit vlak een groot probleem."

Gevangeniswezen: "Informatie als niet geloofwaardig beschouwd"

Het klopt dat er een gedetineerde in de gevangenis van Sint-Gillis eind december meldde dat hij plannen voor een bom had ontdekt maar die informatie werd door de bevoegde diensten onderzocht en als niet geloofwaardig beschouwd. Dat meldt het gevangeniswezen. Het Brusselse parket van zijn kant kon nog geen commentaar geven op het nieuws.

"Naar aanleiding van het persartikel in Het Laatste Nieuws deze ochtend bevestigt het Gevangeniswezen dat eind december een gedetineerde, die in de gevangenis van Sint-Gillis verbleef, melding gemaakt heeft van een mogelijke dreiging", zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen. "Deze informatie is door de bevoegde diensten grondig onderzocht en werd afgesloten als niet geloofwaardig."