Privacycommissie heeft bezwaar tegen verruimde terreurdatabank: "Te breed net waarin mensen on­terecht worden meegesleurd"

Voor de wetsuitbreiding hebben minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (rechts) en minister van Justitie Koen Geens (links) koninklijke besluiten opgesteld, wat betekent dat ze niet langs het parlement passeren. De Privacycommissie vindt dat die uitbreiding te ver gaat.
BELGA Voor de wetsuitbreiding hebben minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (rechts) en minister van Justitie Koen Geens (links) koninklijke besluiten opgesteld, wat betekent dat ze niet langs het parlement passeren. De Privacycommissie vindt dat die uitbreiding te ver gaat.
De regering vult de databank tegen terreur te ruim in, zegt de Privacycommissie vandaag in De Standaard en De Tijd. Ook gegevens over mogelijke extreemrechtse of -linkse terroristen belanden in de databank, waar ook burgemeesters en douane toegang toe hebben.


De gedeelde databank over 'Foreign Terrorist Fighters' is hét kruispunt voor Belgische terreurbestrijders. Ze is gegroeid uit de opvolging van de Syriëstrijders en bevat in de eerste plaats data van (mogelijke) terroristen met jihadistische motieven.

Homegrown terroristen

De regering werkt volop aan een uitbreiding. Niet alleen de namen van wie naar een jihadistische conflictzone is getrokken, of dat heeft geprobeerd, komen erin. Ook gegevens over 'homegrown' terroristen moeten er deel van uitmaken. Voor die uitbreiding hebben minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Justitie Koen Geens koninklijke besluiten opgesteld, wat betekent dat ze niet langs het parlement passeren. De Privacycommissie vindt dat de uitbreiding te ver gaat.

Net té breed

"De dreiging die uitgaat van jihadistisch terrorisme, is voor iedereen duidelijk. Maar met deze veranderingen dreigt men zo'n breed net uit te gooien dat mensen on­terecht worden meegesleurd", zegt voorzitter Willem Debeuckelaere.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Arthur Houben

  Néé verbeeck,je hebt récht op privacy ook als je níks te verbergen hebt, dat heeft niks te maken met iets te verbergen, dat heeft te maken met informatie die door misbruik tégen je gebruikt kan worden.En veiligheid?Bij mijn weten werd nog nooit een crimineel gevat want daarvoor dienen die databanken helemaal niet, je naïeve vertrouwen in de roverheid is misplaatst.Ik weiger privacy op te offeren voor valse veiligheid.

 • Luc Peeters

  De politiestaat is niet ver af.

 • Gilbert Haelewyn

  De privacy commissie moet zich neerleggen bij de besluiten van de Uitvoerende Macht. Indien gewenst, moet de Uitvoerende Macht zich verantwoorden bij de Wetgevende Macht.

 • Dirk De Meyer

  Dit was vooraf met hen onderhandeld en goedgekeurd : nu komen klagen is meer dan een brug te ver... Er staat te veel op het spel.... En als je niks te verbergen hebt, kan dat volgens mij ook geen kwaad.... Overigens : zouden ze niet beter hun pijlen richten op de internetbedrijven die (ongevraagd) onze privacy zomaar op het www zetten en verder verkopen???....

 • Jan Boden

  Als ik morgen opgeblazen wordt, ben ik niks meer met mijn privacy. Als je een omelet wil bakken moet je nu éénmaal eerst de eieren breken.