Nu ook aanhangers van extreemlinks en extreemrechts op terreurlijst OCAD

OCAD-directeur Paul Van Tigchelt en premier Charles Michel. Op de OCAD-lijst, de terreurlijst waar ons land de namen van radicale Syrië-strijders op verzamelde, staan nu ook de namen van een twintigtal extreemlinkse en extreemrechtse aanhangers.
Photo News OCAD-directeur Paul Van Tigchelt en premier Charles Michel. Op de OCAD-lijst, de terreurlijst waar ons land de namen van radicale Syrië-strijders op verzamelde, staan nu ook de namen van een twintigtal extreemlinkse en extreemrechtse aanhangers.
Op de OCAD-lijst, de terreurlijst waar ons land de namen van radicale Syrië-strijders op verzamelde, staan nu ook de namen van een twintigtal extreemlinkse en extreemrechtse aanhangers. Dat melden Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en De Standaard vandaag.

Onlangs werden de bevoegd­heden van de OCAD-lijst door een lijvig koninklijk besluit uitgebreid. De databank is daardoor niet meer louter voorbehouden voor de registratie van geradicaliseerde moslims. Inmiddels zijn ook de ­namen van 16 ­extreemlinkse en zeven extreemrechtse personen aan de lijst toegevoegd.

Gewelddadige anarchisten

In de eerste categorie gaat het bijvoorbeeld om gewelddadige anarchisten van de Franstalige groep La Cavale, die door het federaal parket vervolgd worden. Ze verhinderden onder meer de bouw van een gevangenis in de Brusselse gemeente Haren.
Aan extreemrechtse kant staat onder meer Oost-Vlaming Tomas Boutens op de lijst. Hij is een van de kopstukken van het neonazistische Bloed, Bodem, Eer en Trouw. Hij werd veroordeeld tot vier jaar cel wegens terrorisme.

Vooronderzoek naar Dries Van Langenhove

Dries Van Langenhove, de oprichter van Schild en Vrienden, staat volgens de informatie van de Mediahuis-kranten nog niet op de OCAD-lijst. Wel zou er een vooronderzoek lopen om na te gaan of hij aan de lijst moet worden toegevoegd.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters

  Ik ben extreem rechts en heb niets te verbergen. Zoals de meeste extreem rechtsen ben ik in extreme mate gekant tegen alle vormen van geweld (dat werkt altijd contraproductief) en verfoei in extreme mate het geloof in superieure en inferieure rassen (daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor, we worden allemaal evenwaardig geboren). Dat er minderwaardige culturen en godsdiensten zijn, bewijst zich elke dag.

 • Frank De Rycke

  En wat met al die zakkenvullers in jullie omgeving die de gewone mens bestelen en bedriegen Michelleke !!!

 • paul holemans

  mijn buur rijdt een scheve schaats en heeft daarenboven op het vb gestemd.moet die ook niet op die lijst?

 • Henri Dederen

  23 op te volgen mensen waarvan 1 met naam en foto. En we worden nog eens herinnerd aan de gevaarlijke Schild en vrienden leider. Graag een lijst van alle potentiële gevaarlijke individuen met foto en naam - of vallen deze onder de privacy wet ?

 • Ramon Simon

  De term terrorist wordt zo zeer ruim. Extreem zijn is nog niet gelijk aan terrorisme.