IS-terrorist die wil terugkeren naar ons land bekent: "Ik was kandidaat voor aanslag in België"

Tarik Jadaoun
RV VRT Tarik Jadaoun
Ons land heeft goede redenen om Tarik Jadaoun, de IS’er uit Verviers die in een Iraakse cel zit, te wantrouwen. Want de man zat tot over zijn oren in de terreur. Hij toonde zich zelfs bereid om een aanslag te plegen in zijn thuisland, zo heeft hij bekend.

"Journalistenpraat." Zo wuifde Jadaoun (29) zijn reputatie van topterrorist weg toen hij vorige maand sprak met VRT-reporter Rudi Vranckx. "Het is niet mijn fout dat er aanslagen waren in België en Frankrijk", beweerde hij. "Ik gaf daar geen orders voor." Een meeloper die niet veel meer heeft misdaan dan voor het verkeerde kamp te kiezen, zo stelde hij zich voor. Doordrongen van spijt én bereid om samen te werken met de Belgische veiligheidsdiensten, als die er tenminste voor zorgen dat hij de doodstraf ontloopt die hem in Irak boven het hoofd hangt.

Maar aan de Amerikanen die hem daar verhoorden, gaf Jadaoun een heel andere werkelijkheid toe. Hij bekende rechtstreeks betrokken te zijn bij meerdere aanslagcomplotten – waarvan er zeker twee tot doden in Europa hebben geleid – en zichzelf ook voor zo’n bloedbad kandidaat gesteld te hebben. Dat blijkt uit vertrouwelijke verslagen van die verhoren die Het Laatste Nieuws in handen kreeg. Ook zwoer hij in november nog dat hij niets wist over nieuwe aanslagplannen, terwijl hij in december zei dat Islamitische Staat nog altijd terroristen in Europa verborgen heeft zitten. En het valt op dat hij wel honderduit vertelde over IS’ers die al gedood of gevlucht waren, maar amper iets loste over de echt belangrijke namen. 

N-VA tegen de terugkeer van Syriëstrijders

Meerderheidspartij N-VA is tegen de terugkeer van Syriëstrijders naar ons land en wil dat deze in het land berecht worden waar ze misdaden hebben begaan. Dat zegt N-VA-Kamerlid Koen Metsu. Hij reageert daarmee op de onthullingen over Tarik Jadaoun.

Volgens Metsu, voorzitter van de 'terreurcommissie' in de Kamer, blijkt hieruit dat ons land "moet opletten met de balonnetjes die voormalige Syriëstrijders aan het oplaten zijn als zouden ze enkel hulpverlener geweest zijn in terreur- of oorlogsgebied. Wij hebben daarvoor gewaarschuwd", zegt Metsu.

"Laat het heel duidelijk zijn, wij zijn principieel tegen de terugkeer van Syriëstrijders. We blijven erbij dat ze berecht moeten worden in het land waar ze de daden verricht hebben", zegt Metsu. 

Lees in HLN+, exclusief voor abonnees het hele dossier over de bekentenissen van de Belgische IS-strijder Tarik Jadaoun. Wat heeft Jadaoun in Irak bekend aan het Amerikaanse leger?
203 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nick Walbers

  Hij komt hier voor een aanslag, na korte tijd laat men hem toch vrij, veel geld gekost dat voelen wij in onze “belastingaanslag”

 • Jan De Cock

  Nu kandidaat voor groen of spa!

 • Nick Walbers

  Eerst is alles wat westers is “rot” en nu wil je terug keren? Wat kom je in godsnaam doen jongen?

 • Steve Van der Vekens

  Je moet datniet geloven. Die wil gewoon de inlichtingendiensten nieuwsgierig maken zodat ze hem naar hier halen.

 • Ward Den Bever

  Wees welkom geachte vriend, wij kijken reikhalzend uit naar figuren die ons leven komen verwoesten. We zorgen voor uitkeringen allerlei zodat u zich in luxe kunt baden. Waarom zouden we trouwens dit geld aan onze gepensioneerden of zieken geven, die zijn toch enkel ballast in onze moderne samenleving, dat wist zelfs de grootste Duitse leider in de jaren 30-40 al. Die had toen al een effectieve oplossing bedacht voor dit probleem.