Europa dwingt techbedrijven data van terreurverdachten vrij te geven

  "Er mag geen plek zijn in Europa waar criminelen en terroristen zich kunnen schuilhouden", zegt Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie.
EPA "Er mag geen plek zijn in Europa waar criminelen en terroristen zich kunnen schuilhouden", zegt Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie.
De Europese Commissie wil technologiebedrijven in de EU dwingen om e-mails, sms'en en communicaties via apps van terreurverdachten binnen enkele uren aan Justitie in eender welk ander EU-land te leveren. Rechters van de ene deelstaat zullen zo via een Europees bevelschrift de hand kunnen leggen op elektronische bewijzen die door een provider in een ander Europees land worden bewaard. Ook zal beslag kunnen gelegd worden op gegevens die buiten de EU worden bewaard door techbedrijven die "diensten aanbieden in de EU en vertegenwoordigd zijn in een lidstaat".

Binnen een termijn van tien dagen na het ontvangen van het bevelschrift zal het betrokken techbedrijf de gegevens moeten leveren, of zelfs zes uur in noodgevallen. Momenteel variëren de termijnen waarbinnen techbedrijven nationale rechtbanken de gevraagde gegevens moeten leveren tussen 120 dagen en tien maanden.

Alsmaar belangrijker in misdaadonderzoeken

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie: "Elektronisch bewijs wordt alsmaar belangrijker in misdaadonderzoeken. We kunnen niet toestaan dat criminelen en terroristen de moderne elektronische communicatietechnologie gebruiken om hun criminele activiteiten te verbergen en aan vervolging te ontsnappen."

"Er mag geen plek zijn in Europa waar criminelen en terroristen zich kunnen schuilhouden. Het voorstel verschaft de autoriteiten ongeziene middelen om niet alleen snel elektronische bewijzen over de grenzen heen te verzamelen, maar voorziet ook degelijke waarborgen voor de rechten en vrijheden van alle betrokkenen." De techbedrijven zullen ook de verplichting krijgen specifieke soorten data te bewaren en die niet te wissen.

Bedreiging grondrechten?

De actiegroep European Digital Rights waarschuwt dat de maatregelen een bedreiging van de grondrechten inhouden. Maar de Commissie beklemtoont dat het voorstel enkel zal kunnen toegepast worden in ernstige gevallen en dat de normale waarborgen van het rechtsproces gehandhaafd blijven.

Meer dan de helft van alle misdaadonderzoeken bevatten een grensoverschrijdend verzoek voor het bekomen van elektronische bewijsstukken, zo voert de Commissie aan. De huidige manier waarop dergelijk gegevens worden bekomen zijn "te traag en te omslachtig". Bijna twee op de drie misdrijven waarvan elektronische bewijzen in een ander land zitten, kunnen niet behoorlijk onderzocht of vervolgd worden, zo stelt de commissie. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sander Nihillie

  Dit kunnen we als brave burger niet toestaan. Dit geeft de staat een achterdeur om alles te mogen lezen. En ik als normale burger wens dat niet. Dat de "eerlijke" politiekers maar het voorbeeld geven en hun privé te grabbel gooien, zien wat daar boven komt...oeps...

 • Marnick L'Eau

  dat klinkt weer als idiote lariekoek van politiekers. als bedrijven data verplicht moeten kunnen opleveren, wilt dat inherent zeggen dat alle encryptie van data van brave gebruikers gebackdoored is en dus waardeloos is. dat is een erg gevaarlijke piste en staat haaks op bv de gdpr en bedrijfs/IT ethiek.

 • freddy milants

  beter laat dan nooit.

 • Jean Van de Woestyne

  En wat met Telegram waarvan de provider zegt dat die de gegevens van haar gebruikers niet kan ontcijferen?

 • Paul Corvair

  Dat zou inderdaad een goeie zaak zijn. Via sociale media kan je gemakkelijk contacten tussen geradicaliseerden opvolgen en het netwerk ontdekken.