6 huiszoekingen in onderzoek verijdelde Thalysaanslag

Speuders gaan ook langs in twee gevangenissen

Op 21 augustus 2015 konden drie Amerikaanse reizigers vermijden hoe een in Brussel-Zuid opgestapte terrorist een kalasjnikov leegschoot in een volle reizigerscoupé.
AFP Op 21 augustus 2015 konden drie Amerikaanse reizigers vermijden hoe een in Brussel-Zuid opgestapte terrorist een kalasjnikov leegschoot in een volle reizigerscoupé.
In het onderzoek naar de verijdelde aanslag op de Thalystrein in augustus 2015, hebben speurders vanochtend zes huiszoekingen verricht. Dat meldt het federaal parket.

De politie viel binnen op  twee plaatsen in Molenbeek, Anderlecht, Laken en opvallend, alsook in de gevangenissen van Andenne (Namen) en Marche-en-Famenne (provincie Luxemburg). In totaal werden vier mensen opgepakt voor verhoor. In Laken werd de man opgepakt die  Ayoub el-Khazzani, de dader van de verijdelde aanslag, een paar dagen voor zijn daad onderdak bood, meldt de VRT.

Er zijn vanochtend geen explosieven of wapens aangetroffen. De onderzoeksrechter zal later beslissen of de vier personen die zijn meegenomen voor verhoor, verder aangehouden blijven.

Op 21 augustus 2015 konden drie Amerikaanse treinreizigers en een Britse passagier vermijden hoe de in Brussel-Zuid opgestapte terrorist el-Khazzani een kalasjnikov leegschoot in een volle Thalys-reizigerscoupé.  De zwaarbewapende twintiger die zich op het toilet  had verscholen en even voorbij de Franse grens schietensklaar de wc buitenkwam, werd overmeesterd, waarop de hogesnelheidstrein richting Parijs in het station van het Noord-Franse Arras tot stilstand kwam.  Uiteindelijk raakten maar drie mensen gewond. Enkele dagen na de mislukte aanslag werd Ayoub El Khazzani in Frankrijk al in verdenking gesteld voor pogingen tot moord met terroristisch oogmerk.

Abaaoud

Kort na de aanslag kwam aan het licht dat El Khazzani een tijdlang in Molenbeek had verbleven en meer dan waarschijnlijk linken had met Abdelhamid Abaaoud, het brein van het Bataclan-bloedad in Parijs in november 2015. In juli 2016 werd in Duitsland dan een eerste medeverdachte opgepakt, de 22-jarige Bilal Chatra, die een rol als verkenner zou hebben gespeeld door El Khazzani vanuit Turkije te helpen. 

Begin oktober arresteerden Franse speurders drie mannen die ervan verdacht worden banden te hebben met de daders van de mislukte aanslag. Vorige week vaardigde het Franse gerecht ook nog een aanhoudingsbevel uit tegen een nieuwe verdachte, de 25-jarige Redouane Sebbar die sinds eind 2016 opgesloten zit in Duitsland. Hij zou deel uitmaken van het "dichte netwerk" van Abaaoud en vijf dagen voor de aanval met de Thalys al een heen- en terugreis gemaakt hebben tussen Parijs en Brussel.

Verfilming

De Amerikaanse passagiers werden in de dagen na de verijdelde aanslag door de toenmalige Franse president François Hollande en Amerikaanse president Barack Obama  geëerd voor hun heldendaden. Regisseur Clint Eastwood is bezig met de verfilming van het verijdelde bloedbad, de drie Amerikanen spelen daarin zichzelf.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • André Van Laethem

    Hoe kan dat nu dat Molenbeek er terug tussen staat ?