Terreurcommissie wil Europese zwarte lijst van 'haatimams'

Grote Moskee in Brussel.
BELGA Grote Moskee in Brussel.
Europese lidstaten moeten hun imams beter screenen en ze - als er sprake is van haatspraak - op een zwarte lijst zetten die met de andere EU-landen wordt gedeeld. Dat is een van de aanbevelingen van de bijzondere commissie Terrorisme van het Europees parlement, waarvoor N-VA-parlementslid Helga Stevens een van de twee rapporteurs is. 

Het Europees parlement besliste in juli vorig jaar om een tijdelijke terreurcommissie op te richten. Die kreeg een heel brede opdracht: ze moest onder meer de gegevensuitwisseling tussen de Europese lidstaten tegen het licht houden, maar ook kijken naar de werking van Europol en Eurojust, de samenwerking met niet-EU-landen en de antiterreurwetgeving die de lidstaten de laatste jaren hebben aangenomen. 

Zwarte lijst

De terreurcommissie heeft haar ontwerprapport nu klaar. Daarin staan een aantal opvallende aanbevelingen aan de Europese Commissie. Zo vraagt de terreurcommissie een Europese zwarte lijst voor radicale imams. Verschillende lidstaten hebben al een nationale lijst van zogenaamde 'haatimams', maar die informatie uitwisselen gebeurt nu amper. Nochtans kunnen imams net als gewone burgers makkelijk doorheen de Schengenzone reizen. 

Bovendien moeten de lidstaten moskeeën of andere gebedshuizen waar "de Europese waarden niet worden nageleefd en wordt aangezet tot terreur of haat", sluiten, vindt de terreurcommissie. 

Kruimeldief

De lidstaten moeten ook veel gemakkelijker informatie delen over teruggekeerde Syriëstrijders via de Europese politiedienst Europol. Het gerecht moet tot slot oog hebben voor het feit dat terroristen soms beginnen als kruimeldief, klinkt het. "Het gerecht veroordeelt in veel lidstaten niet altijd, of ze worden vervroegd vrijgelaten. Recidivisten moeten voldoende worden ontmoedigd."

Het rapport van de terreurcommissie wordt morgen voorgesteld in het Europees parlement in Straatsburg. N-VA-europarlementslid Helga Stevens was een van de twee rapporteurs van de commissie. "De N-VA pleit voor een streng Europees kader voor de strijd tegen terreur", aldus Stevens. "Ik hoop dat de andere fracties deze waardevolle aanbevelingen voluit steunen. Wij verwachten concrete wetsvoorstellen en praktische maatregelen."
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrice Haemers

  Er zijn de laatste 3 jaar onder het beleid van Franken...450.000 migranten bijgekomen in ons "te" klein landje...schandalig!

 • walter boelen

  Ongelooflijk dat die er nog niet is

 • Mark Wijgers

  Beter te laat dan nooit ... en laat de lijst maar lang genoeg zijn ....

 • Arthur Houben

  Veeeeeel te laat en de linksen zullen wel weer tegenspartelen met drogredenen zoals privacy en mensenrechten om deze haatzaaiers de hand boven het hoofd te houden.

 • Frank Van den Bulck

  Veeeeel te laat. Het kwaad is reeds lang geschiedt !!!