Terreurcel Anderlecht: politie "ontegenzeggelijk ongerust" over vondst uniformen

Tijdens de huiszoekingen in Anderlecht werden politie-uniformen ontdekt.
belga Tijdens de huiszoekingen in Anderlecht werden politie-uniformen ontdekt.
Bij de huiszoekingen in Anderlecht zijn niet alleen zware wapens gevonden, maar ook politie-uniformen en een blauw zwaailicht. De politie is "ontegenzeggelijk ongerust" over de ontdekking zegt Vincent Gilles, voorzitter van de VSOA politie. Voor ACV Politie wijst het feit dat mensen die verdacht worden van terrorisme in het bezit zijn van uniformen erop dat "de politie een doelwit is en blijft".

Vakbond bezorgd

De ontdekking van de uniformen kan volgens Vincent Gilles twee zaken betekenen: ofwel maakten de verdachten zich op om een aanslag te plegen op de bevolking onder het mom van een politieactie, ofwel planden ze een aanslag op een commissariaat. "We hebben het recht ons zorgen te maken", benadrukt de vakbondsman.

Gestolen

Voor Stéphane Deldicque, permanent afgevaardigde van ACV Politie, is de herkomst van de uniformen cruciaal: "Gaat het namaak of echte uniformen? In dat laatste geval zou dat erg onrustwekkend zijn omdat ze gestolen zijn", zegt hij. "Het is zorgwekkend voor agenten dat criminelen de hand kunnen leggen op hun originele uniformen." Als een agent merkt dat zijn uniform gestolen is, moet hij of zij dat signaleren, zegt Vincent Gilles. "Agenten zijn zich daar goed van bewust, zeker de afgelopen twee jaar, dat dat niet onbeduidend is." Hoewel de wapens serienummers bevatten, is dat voor de uniformen niet het geval. Het is dus moeilijk om ze te traceren.

Maatregelen

Volgende woensdag is er een vergadering gepland tussen vertegenwoordigers van de federale en lokale politie en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "We gaan praten over wat er gebeurd is en welke maatregelen in de toekomst genomen kunnen worden om dit te vermijden."