Terrein waar nieuwe megagevangenis Haren moet komen, ontruimd door politie

BELGA
Het terrein aan de Keelbeekweg in Haren, waar de nieuwe megagevangenis moet komen, wordt sinds 6 uur vanochtend ontruimd door de Brusselse politie. Dat melden de actievoerders die het terrein bezet hielden en stelt Belga ter plaatse vast. Bij de ontruimingsactie is niemand opgepakt. 

"De politie is hier rond 6 uur aangekomen en heeft ons meegedeeld dat we het terrein moesten verlaten", klinkt het bij de actievoerders. "We hebben nog een procedure lopen tegen het uitzettingsbevel, maar noch de deurwaarder, noch de politie wou daar rekening mee houden." Dat derdenverzet zou deze voormiddag behandeld worden. Bovendien lopen er vier procedures bij de Raad van State tegen het gevangenisproject, waarbij een schorsingsprocedure, en had minister van Binnenlandse Zaken Jambon gezegd dat de bouw niet zou beginnen zolang er geen uitspraak gedaan was in die schorsingsprocedure. Maar noch de deurwaarder, noch de politie wou daar rekening mee houden."

Volgens de politie hebben de drie actievoerders die op het terrein aanwezig waren, zich niet verzet. De hutten die ze op het terrein gebouwd hadden, zijn in de loop van de voormiddag afgebroken en verbrand. De Brusselse brandweer kwam daarbij wel ter plaatse om een oogje in het zeil te houden. De komende dagen zouden ook nog een paar reeds gevelde bomen weggehaald worden maar of de bouwwerken dan ook definitief van start gaan, is niet duidelijk. Het terrein zou wel volledig afgesloten worden en bewaakt worden door een privé-bewakingsfirma. 

"Het einde van de weinige groene plekken in Brussel"

Sinds de aankondiging dat de gevangenis in Haren zou gebouwd worden, is er protest gerezen tegen het project, onder meer bij actievoerders die vinden dat de megagevangenis het einde zou betekenen van een van de weinige overblijvende groene plekken in Brussel. Een aantal actievoerders bezette het terrein ook al sinds ettelijke maanden. In 2017 werd het een eerste maal ontruimd en vandaag was het opnieuw zover.

Megagevangenis

Op het terrein aan de Keelbeekweg moet een nieuwe megagevangenis komen, die 15 hectaren zou beslaan en plaats zou bieden aan 1.190 gevangenen. Het complex moet de afgeleefde gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael vervangen en zou bestaan uit twee afdelingen voor mannelijke gedetineerden in voorlopige hechtenis, een afdeling voor mannelijke gedetineerden die veroordeeld zijn, een gesloten afdeling voor vrouwelijke gedetineerden, een open afdeling voor vrouwelijke gedetineerden, een observatiecentrum en een psychiatrische en medische afdeling.

BELGA8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joachim Albert

  Iedereen wilt strenge straffen maar nieman wilt gevangenis in zijn tuin... En geen luchthaven, geen asielcentrum, geen school...

 • pascal devillé

  Nu komen die rakkers af met het argument dat dit groen moet blijven.Op zich een overweging waard.Maar op hun spandoek lees je de echte reden.Geen gevangenis, niet hier en niet elders.Criminelen vrij laten rondlopen dus.Zelfde spelletje met gesloten opvang voor uitgewezen illegalen.Geen kinderen opsluiten.Kinderen dus scheiden van ouders.Ongeloofelijk.Hun echte eis is echter geen illegalen opsluiten of terugsturen.

 • Gaston FOUBERT

  In een ander artikel lezen we dat er jaar na jaar minder gevangenen zijn. Tegen dat deze gevangenis af is staan er dus een paar andere leeg? Of gaat men dit dan gebruiken als feestzaal of fitnescentrum?

 • cecil atherton

  15 ha voor 1190 gevangenen? Hallooo? Da's 126 m2 per gevangene. Gaan ze d'r misschien een vijver met krokodillen rond leggen of wordt het de meest luxueuze gevangenis van Europa voor al die politiekers die daar gaan eindigen? Kwestie van hun levensstandaard toch een beetje op peil te houden als het zover komt.

 • Frank Triolet

  En die gaat rap vol zitten met vreemdelingen.