Termont: "Taal De Wever doet me denken aan jaren 30"

BELGA
In een interview met VPRO in Nederland zegt de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) dat de stijl van De Wever en de inhoud van zijn taal "veel trekjes heeft van uiterst rechts". Over bepaalde passages van de overwinningsspeech spreekt Termont over "een taal die ik in de jaren dertig hoorde en waar ik bang voor ben".

Halverwege het twaalf minuten durende interview zegt Termont dat N-VA veel kiezers van Vlaams Belang afsnoepte. "Wat mij trouwens echt bang maakt, als ik de stijl zie van meneer De Wever, als ik de inhoud hoor van zijn taal en ook de woordenschat analyseer, dan stel ik toch wel vast dat het heel veel trekjes heeft van uiterst rechts", klinkt het. Termont zegt dat hij "koude rillingen kreeg" toen hij De Wevers overwinningstoespraak op televisie zag. Die deed hem terugdenken "aan de leiders van Vlaams Belang".

Uiterst-rechts
Onder meer de uitspraak zondagavond dat Antwerpen de stad van iedereen is, "maar vanavond vooral van ons". Dat de Gentse lijsttrekker van N-VA gesproken zou hebben over een examen voor migranten en dat hij enkel migranten wil die een meerwaarde kunnen betekenen "is een taal die ik voor een paar maanden hoorde bij Vlaams Belang, bij uiterst-rechts", aldus de sp.a-burgemeester.

Solidariteit
Termont zegt dat hij schrik heeft voor een maatschappij waar alleen een kans is voor de rijken en sterken en waar zwakkeren helemaal niet aan bod komen. "Men gaat regelrecht in tegen elke vorm van solidariteit die dit land kent sedert 1830. Elke vorm van collegialiteit verliest men. Hier gaat het wij wij wij, het is onze stad, het is ons Vlaanderen, enzovoort. Dit is een taal die ik ook in de jaren dertig heb gehoord en waar ik toch een beetje bang voor ben."

Reactie Bracke
Siegfried Bracke, lijsttrekker voor N-VA in Gent, zegt dat hij zich niet aangesproken voelt door de vergelijking die burgemeester Daniël Termont maakte op de Nederlandse radio. "Als hij meent wat hij zegt, dan moet hij stante pede uit de Vlaamse regering stappen", aldus Bracke. "Nochtans heb ik zijn voorzitter zopas nog horen zeggen dat die Vlaamse Regering uitstekend werk levert. We moeten opletten dat de Nobelprijs "holle frasen" niet uitgereikt wordt. Ik heb met extreem-rechts zoveel te maken als met miss België, niets dus. En dat geldt evenzeer voor mijn partij als voor het programma."