Termont schuift schuld slechte staat sociale woningen van zich af: "Heb mijn verantwoordelijkheid genomen"

WoninGent belooft spoedige aanpak van Bernadettewijk

Burgemeester Daniël Termont (sp.a).
BELGA Burgemeester Daniël Termont (sp.a).
Burgemeester Daniël Termont (sp.a) vindt dat WoninGent had moeten ingrijpen zodat huurders niet in ongeschikt verklaarde sociale woningen hadden moeten verblijven. Dat zegt hij in een eerste reactie op de erbarmelijke omstandigheden die aan het licht zijn gekomen in de Sint-Bernadettewijk. Zelf heeft hij zijn verantwoordelijkheid genomen, klinkt het.

Termont was op de hoogte van de moeilijke financiële situatie van de sociale huisvestingsmaatschappij. Op basis van vaststellingen van de bevoegde diensten verklaarde hij de woningen ook ongeschikt, maar "WoninGent had de nodige maatregelen moeten treffen", klinkt het.

Termont vindt het onaanvaardbaar dat mensen in die omstandigheden leven. "Ze moeten daar weg en een gezonde woning krijgen", belooft de burgemeester. Die riep vanochtend WoninGent-voorzitter en gemeenteraadslid Guy Reynebeau (sp.a) bij zich. Wie in tijdelijk ongeschikte woningen verblijft, krijgt zo snel mogelijk een nieuwe woning toegekend, bevestigt ook WoninGent zelf. Alle andere woningen worden gescreend en er komt een bewonersvergadering.

In de wijk wonen nog ruim 130 mensen die recht hebben op een sociale woning. Maar 39 bewoonde woningen zijn ongeschikt verklaard. In 32 daarvan is WoninGent al bezig om ofwel de nodige werken uit te voeren, of om de bewoners te herhuisvesten indien de woning niet meer opgeknapt kan worden. 

"Woonmaatschappij treft schuld"

De socialistische burgemeester vindt niet dat het stadsbestuur schuld treft. "Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen en heb als burgemeester op basis van een verslag van onze diensten vastgesteld dat enkele woningen niet voldeden aan hygiënevoorschriften, veiligheid en gezondheid van de inwoners", zegt hij.

"De procedure is dat dan overleg met de woningmaatschappij volgt, die na drie maanden niet langer mag verhuren", legt Termont uit. Het parket onderzoekt of dat in dit geval alsnog is gebeurd. Maar Termont vindt niet dat de stad verantwoordelijk is voor de situatie. "Die is hoofdaandeelhouder, maar de woonmaatschappij treft schuld."

De uittredend burgemeester wist dat WoninGent in moeilijkheden zit, maar ontkent wel dat financieel wanbeheer bij WoninGent de oorzaak is van de moeilijke papieren waarin de sociale huisvestingsmaatschappij zich bevindt. "Zonder de zwarte piet door te schuiven, roep ik Vlaanderen op om te investeren in sociale woningen en de financiering te herbekijken."

Achterstallige huur en een te grote investeringslast brachten WoningGent in moeilijke papieren. Het kartel sp.a/Groen belooft bijkomende inspanningen om gelijkaardige situaties in de toekomst te vermijden. Maar "als stad kunnen we dat niet alleen dragen", vindt Termont. "Vlaanderen moet niet alleen lenen, maar ook bijkomend investeren."

WoninGent belooft spoedige aanpak

De raad van bestuur van WoninGent zal morgen de toekomst van de Bernadettewijk bekijken. Er loopt sinds 2017 een studie over de afbraak of renovatie van de vervallen wijk, die erkend is als erfgoed. Volgens voorzitter Reynebeau vraagt elke optie om de wijk te heropwaarderen veel voorbereidend studiewerk. Vooral omdat het erg moeilijk is om de vervallen site te renoveren volgens moderne normen. Volgens WoninGent is er voor een sloop eerst een declassificering nodig. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) ontkent dat.

"Pik verwijt niet dat dit schuld van Vlaanderen is"

"Als de stad Gent een dossier indient voor de sloop en vervangbouw, zal ik dat met bekwame spoed behandelen en op de lijst zetten", zegt ondertussen Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) in het Vlaams Parlement. De kritiek dat dit de schuld is van Vlaanderen, pikt Homans niet. De Vlaamse regering heeft deze legislatuur een recordbedrag van 3,86 miljard euro voorzien voor de bouw en renovatie van sociale woningen.

"Het verwijt dat dit de schuld is van Vlaanderen, ga ik dus niet pikken", aldus Homans. Zij kijkt eerder in de richting van WoninGent en het Gentse stadsbestuur. Zo kampt WoninGent bijvoorbeeld met "historisch hoge huurachterstallen". En het Gentse stadsbestuur is niet verdergegaan met een dossier voor de sloop en vervangbouw van de Sint-Bernadettewijk dat in 2016 was ingediend. "De stad Gent heeft daar geen beslissing genomen", aldus Homans.

Photo News142 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eddy desart

  Duidelijk wanbeheer van WoninGent. Ook nieuw Gent is een probleemwijk aan het worden. Was rechterhand Balthazar daar geen schepen van? Misschien externe audit laten doen wat de reden van wanbeheer is. Te weinig personeel, onvoldoende financiering of gewoon incompetent beheer?

 • Paul Janssens

  Supersjoemelaar,steeds komt hij er mee weg.Optima etc en toch nog niet veroordeeld ?? !

 • willy eeckhout

  hier is gewoon een leugenaar bezig, hoop dat de kiezers niet vergeten.

 • Martine Noens

  Waarom moet toch altijd alles uit het verleden in stand gehouden worden?erfgoed?? Het verleden is voorbij,tabula rasa en vooruit!!! Premie voor sloop en dan vernieuwend jong project op die plaats bouwen. Het wordt tijd dat het geheugen van dit mensDOM gewist wordt anders komt er niks meer van.

 • liliane Vandenheede

  3,1 miljoen euro achterstallige huur is wanbeheer. En het zijn de Socialisten die WoningGent besturen.