Termont: "Ook kinderen van 7 lopen met een mes rond"

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a).
BELGA De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a).
Een 'first offender'-programma, met pedagogische begeleiding, dat is volgens de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) een betere aanpak dan de verlaging van de leeftijd voor GAS-boetes. Dat zegt hij in De Standaard.

Dat Termont een koele minnaar is van de verlaging van de leeftijd voor GAS-boetes heeft niks te maken met de naïeve gedachte dat kinderen niet het verkeerde pad op kunnen gaan. "Er zijn kinderen van 7 of 8 jaar die met een mes rondlopen, of de handtas van een bejaarde dame stelen", stelt hij onomwonden. Maar hij geeft aan dat er zwakke plek zit in het GAS-systeem. "Het probleem bij de GAS-wetgeving voor minderjarigen is dat het sowieso met een boete eindigt als het kind of de ouders de bemiddeling niet volgen. En zo'n geldboete heeft weinig zin. Een kind moet worden geresponsabiliseerd."

Daarom zet hij in Gent niet in op een verlaging van de leeftijd voor GAS-boetes, maar wel op een 'first offender'-programma, ook voor kinderen onder de veertien jaar. "Sinds kort gaan alle zware Gentse overtredingen van minderjarigen op mijn nadrukkelijke vraag rechtstreeks naar het parket. Als het voor hen de eerste overtreding is, worden ze doorverwezen naar het zogenoemde 'first offender'-programma. Daar worden ze pedagogisch begeleid. Kinderen van eender welke leeftijd die een kleinere overtreding begaan, krijgen van mij persoonlijk een brief in de bus."

Als dat niet werkt, is er volgens Termont nog altijd de jeugdrechtbank.