Termont laakt "bitsig" politiek klimaat "sinds N-VA aan de macht is"

Wannes Nimmegeers
Daniël Termont (64), afscheidnemend burgemeester van Gent, zit 41 jaar in de politiek, maar zegt nu dat hij er in het huidige politieke klimaat niet opnieuw aan zou beginnen. Volgens Termont gaat het er te hard aan toe in de Belgische politiek. "Ik ben er van overtuigd dat dat komt sinds de N-VA aan de macht is", zegt hij aan VRT. "Ze zeggen niet waarvoor ze staan en zeggen permanent dat het de schuld van anderen is."

Termont (sp.a) werd voor de podcast 'Het Creatieve Lab' geïnterviewd en had het daar onder meer over het huidige politieke klimaat. Volgens Termont gaat het er steeds harder en bitsiger aan toe in de politiek. "Die bitsigheid is niet mijn vorm van aan politiek te doen", zegt Termont.

Termont verwijst onder meer naar zijn "dik medisch dossier" van de laatste jaren (hij leed aan darmkanker en onderging een hartoperatie, red). "Maar los van dit heb ik de politiek zien evolueren naar een bitsig iets, waar men afrekent en waar men op personen speelt. Ik heb een dik vel gekweekt in de loop van de jaren, maar ik heb het er wel moeilijk mee."

"Niet opnieuw aan beginnen"

"Mocht u mij vorig jaar gevraagd hebben: spijt het u dat u met pensioen moet gaan, dan zou ik gezegd hebben ja. Want ik doe het ontzettend graag. Als u het mij nu vraagt, dan zeg ik: het spijt me niet dat ik met pensioen zal gaan. De manier waarop er vandaag aan politiek gedaan wordt, is niet mijn stijl om aan politiek te doen." 

"Ik zal hier 42 jaar gezeten hebben in deze raadszaal waar we nu zijn, ik heb hier echt waar 41 jaar ontzettend veel plezier gehad, ook zware discussies gehad, en ik vind dat we ideologisch moeten strijden. Maar de wijze waarop er vandaag persoonlijke aanvallen komen, dat is niet mijn stijl om aan politiek te doen. En mocht ik twintig of dertig jaar jonger zijn, ik zou er niet aan beginnen."

Mocht ik twintig of dertig jaar jonger zijn, ik zou er niet aan beginnen.

Daniël Termont (sp.a)

"Niet mijn stijl"

"Van waar dat komt? Ik ben ervan overtuigd dat dat komt sinds de N-VA aan de macht is. Dit is een andere vorm en stijl van aan politiek te doen. Permanent niét zeggen waar je voor staat, en wat uiteindelijk uw doelstellingen zijn, maar permanent zorgen dat het de schuld is van anderen, van de socialisten en van Termont. En dan permanent aanvallen. Ik heb in al die jaren voldoende ervaring om dat allemaal te kunnen relativeren, maar dit is echt niet de stijl van politiek doen die ik gedurende die veertig jaar gewoon was."
193 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • josep duhamel

  verveldend, hé, "kameraad" termont als het sossengesmos het daglicht ziet

 • franci Larondelle

  De aanwezige NVA-ers vergeten de oppergraaiers van de NVA zoals Siegfried Bracke, Antwerpse schepen Koen Kennis en niet te vergeten de oppercumulard De Wever (burgem, voorzitter NVA, parlementslid, zitpenningen...), de miljoenen subsidies (ons geld) voor de partijwerking. Wie stemt er nu op zakkenrollers?

 • bart lemayeur

  tja het geld is op zeker... gelukkig waren al ps mannen en spa politici echte lieve jongens denk maar aan agusta, verbranden van geld enz....

 • danny meulders

  Niet zeggen waar voor je staat daar hebben we in het verleden al voorbeelden van genoeg gekregen in de Correct denkende Politiek

 • Dirk Van den Sande

  Dirk Van den Sande Tja, het is niet makkelijk om te ondervinden dat er partijen zijn eindelijk die eindelijk de vinger op de wondes leggen, dus Daniel,beter afdruipen samen met uw rode broeders!