Termont: "Ik voelde me zo fris als een jonge gast kan zijn"

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) heeft vanochtend zijn formele taken als burgemeester opnieuw opgenomen. Termont start volgende week met een preventieve chemokuur en zal daardoor tot december minder aanwezig zijn. Hij herhaalt zijn oproep naar alle 55-plussers om een darmonderzoek te laten doen.

Termont leidde donderdag de vergadering van het schepencollege en hervat zijn werkzaamheden, al start op vrijdag 3 juli een preventieve chemokuur van 12 behandelingen over 24 weken gespreid, tot begin december. Voor die 12 vrijdagen opname, zaterdag en zondag ambulante zorgen en allicht op maandag rust, wordt Termont in een beurtrol vervangen door schepenen Mathias De Clercq (Open Vld), Elke Decruynaere (Groen) en Tom Balthazar (sp.a). Er werd overigens ook voor andere dagen een vervangregeling uitgewerkt. "De grote vraag is: hoe zal mijn lichaam reageren? Als ik me voldoende fit voel, zal ik mijn taken waarnemen", klonk het.

De burgemeester benadrukt dat door zijn behandeling het politiek project geen vertraging zal oplopen en alle departementen bestuurd zullen worden. De vervanging de afgelopen weken gaf hem al een gerust gemoed. "Deze stad draait ook zonder burgemeester, Termont is duidelijk misbaar in het stadhuis en dat is een teken dat het college goed werk levert." Hij dankte zijn schepenen voor de collegialiteit "in een periode waarin politici voor ruziemakers versleten worden".

Termont riep opnieuw alle 55-plussers op om een preventief darmonderzoek te laten uitvoeren. "Ik voelde me zo fris als een gezonde jonge gast kan zijn. Desalniettemin weet je het niet en je voelt het ook niet. Niemand is daar vrij van. Hoe sneller men erbij is, hoe beter. Als ik er nog een paar maanden mee zou hebben rondgelopen, dan zou mijn situatie veel dramatischer geweest zijn. Waar het nu geneesbaar is, zou dat later niet het geval zijn."

Termont verontschuldigde zich bij de Gentenaars dat hij de komende maanden iets minder aanwezig zal zijn en dankte iedereen voor het medeleven. Hij vraagt wel om hem geen attenties te bezorgen, maar dan liever een bijdrage voor het kinderkankerfonds te doen.