Telenet vangt bot met verzet tegen regels rond 'uitgesteld kijken'

BELGA
Telenet vangt bot in de strijd tegen de Vlaamse regels rond 'uitgesteld kijken', die maken dat de distributeurs de tv-zenders telkens om groen licht moeten vragen om nieuwe functies te mogen toevoegen aan hun digicorders. Het bedrijf trok vorig jaar naar het Grondwettelijk Hof, maar dat volgt Telenet dus niet. Toch reageert het telecombedrijf "gerustgesteld".

Het Vlaamse 'decreet signaalintegriteit' bepaalt dat distributeurs als Belgacom en Telenet niet zomaar mogen doen wat ze willen met het signaal dat ze verspreiden voor televisiezenders. Willen ze nieuwe functionaliteiten lanceren - zoals ze deden met het opnemen, terugspoelen of pauzeren van programma's - dan moeten ze daar vooraf toestemming voor vragen.

Niet eerlijk, oordeelde Telenet vorig jaar. Voor verkopers en verhuurders van dvd-spelers of televisietoestellen met ingebouwde harde schijf geldt die regel immers niet, net zo min als voor internationale spelers als Google of Apple. Telenet sprak van discriminatie en trok naar het Grondwettelijk Hof.

Het hof volgt Telenet echter niet. Volgens de rechters spelen de distributeurs immers een "essentiële rol in het medialandschap", die het verschil in behandeling op een objectieve en redelijke wijze verantwoordt. Bovendien kunnen de zenders de toestemming niet willekeurig weigeren, is er een bemiddelingsprocedure voorzien en kunnen de distributeurs desnoods zelfs naar de rechter stappen.

Gerustgesteld

Hoewel Telenet dus in het zand bijt, zegt het bedrijf "gerustgesteld" te zijn. Door uitspraken in de zaak rond de online "videorecorder" Bhaalu, die zijn activiteiten van de rechtbank moest stopzetten, is volgens Telenet "duidelijk geworden dat het decreet ook van toepassing is op dergelijke actoren en is duidelijk dat lokale distributeurs dus niet slechter worden behandeld dan andere partijen".

Telenet blijft wel achter de procedure staan en noemt ze zinvol omdat er nu meer rechtszekerheid is. "De procedure was voor Telenet dan ook eerder een beschermende maatregel om mogelijke discriminatie te voorkomen", zegt woordvoerder Stefan Coenjaerts. De verplichtingen uit het decreet zijn voor Telenet ondertussen niet meer relevant. De operator sloot ondertussen immers contracten af met SBS, VRT en Medialaan, waardoor het gebruik van nieuwe functionaliteiten nu contractueel is geregeld.

De procedure was voor Telenet eerder een beschermende maatregel om mogelijke discriminatie te voorkomen

Stefan Coenjaerts, Telenet