Telefoontje gemist uit Papoea-Nieuw-Guinea? Bel zeker niet terug!

ANP XTRA
Honderden, misschien wel duizenden Belgen hebben de afgelopen dagen een frauduleuze  oproep gemist uit Papoea-Nieuw-Guinea. Het gaat om de zogenaamde Wangiri-telefoonoplichting, meldt Het Belang van Limburg vandaag. 

Computers bellen duizenden nummers, maar verbreken al na één beltoon de oproep.  Wie uit gewoonte of nieuwsgierigheid terugbelt, maakt verbinding met een dure betaallijn in het buitenland en krijgt nadien de rekening gepresenteerd. 

"Wangiri is een Japans woord dat vrij vertaald 'verbroken na één keer' betekent", zegt Luc Tuerlinckx van de Ombudsdienst voor Telecommunicatie. "Nieuw is deze vorm van oplichting niet, maar het verplaatst zich wel vaak van land." Er waren in het verleden soortgelijke pogingen vanuit heel wat Afrikaanse landen en Afghanistan, weet de krant. 

Indien u dus een gemiste oproep hebt van +675 7221 1709 (of een gelijkaardig nummer), bel dan zeker niet terug en probeer het nummer te blokkeren.

LEES OOK:  Telefoon Efteling roodgloeiend door oplichting met ‘gratis tickets’
56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Buyck

  Sommige bellen tientallen keren... Als jij verbinding maakt (als ze bellen) dan hoor je niets. Je kan bij twijfel altijd het oproepnummer intikken in Google. Soms zie je of het nummer gekend is als oplichting.

 • Melanie Degucht

  Zonet factuur gekregen van telenet, een communicatie uit Papoea, 21 sec. prijs 0,59 euro, (door mijn partner) prijs valt nog mee. Maar telenet zou zo'n nummers moeten blokkeren.

 • Guy Lavrijssen

  heb ook een paar keer telefoon gehad,als het uit buitenland komt blokkeer ik gewoon nooit meer iets gehoord

 • André Vermaelen

  Soms bellen ze om gratis de computer eens te controleren. Dan vraag ik ze me op te bellen op het nummer van de telefoon dicht bij de computer en geef ik ze het nummer van de politie.

 • Freddy Hoekx

  Heb telefoon gehad uit Londen 44 2038718697 en uit Alaska 1 9075127451 deze blijft 3a4 maal per week proberen maar neem niet op heb nagevraagd deze nr zijn onbekend bij de inlichtingen Dus niet opnemen