Telecomnetwerk Astrid op de schop: hulpdiensten bellen straks via gewone gsm-netwerken

De hulp- en veiligheidsdiensten in België zullen niet meer met elkaar communiceren via het aparte telecomnetwerk Astrid.
ANP XTRA De hulp- en veiligheidsdiensten in België zullen niet meer met elkaar communiceren via het aparte telecomnetwerk Astrid.
De hulp- en veiligheidsdiensten in België zullen niet meer met elkaar communiceren via het aparte telecomnetwerk Astrid. Meer dan 70.000 politiemensen, brandweerlieden, ambulanciers en andere gebruikers van het Astrid-netwerk verhuizen naar de gewone gsm-netwerken die we allemaal gebruiken. 

Dat hebben minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) afgesproken met de telecomoperatoren, schrijft De Tijd vandaag.

Astrid werd al twintig jaar gebruikt, maar er waren opnieuw extra investeringen nodig. Want als de hulpdiensten beeldmateriaal willen uitwisselen, bijvoorbeeld van bodycams, drones of beelden die mensen toesturen naar de noodcentrales, moeten ze overstappen naar een breedbandnetwerk.

"Overstap kan vijf tot tien jaar in beslag nemen"

De regering koos er nu voor de telecomoperatoren te verplichten ruimte te maken voor de veiligheidsdiensten. De operatoren moeten zelf de kosten betalen om hun netwerken aan te passen. De overheid zal wel betalen als 'bijzondere maatregelen' nodig zijn, zoals het plaatsen van extra masten.
De overstap naar de gewone gsm-netwerken kan vijf tot tien jaar in beslag nemen, aldus De Tijd. Tot dan moet de regering blijven investeren in het aparte Astrid-netwerk.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Denis Stock

  Zijn er toch weer heel wqt die er geld aan hebben verdiend. Waar de overheid aan meewerkt en zeker stimuleert is weggegooid geld.

 • Pedro Wyns

  tetra is een geheel voorbijgestreefde standaard. Dat was eigenlijk al zo bij de start van Astrid. Opdoeken die zoot...

 • jos beverke

  Een apart netwerk moet blijven, want bij een grote catastrofes zijn de netten van de privé gsm netwerken verzadigd.De infra structuur(gebouwen backup power systemen ,antennes en frekwentieband ) van het Astrid netwerk kan behouden blijven en moet enkel vervangen worden door digitale breedbandige apparatuur.

 • bob jansens

  de overheid zou er beter aan doen dit netwerk te verkopen aan Entropia; een bedrijf dat reeds een Tetra-netwerk uitbaat in België.

 • Ludwig Vanden Boer

  Er zijn er weer enkele behoorlijk rijk geworden van het astrid netwerk, dat nooit naar behoren gefunctioneerd heeft maar wel altijd naar behoren geld gekost heeft. Telefoneren via astrid is altijd 10 maal duurder geweest dan via een openbaar netwerk en een toestelletje kostte 5 maal meer dan een serieuze gsm. Het moest en zou indertijd geïmplementeerd worden tot meerdere eer en glorie van sommigen.