Tekst van 'Last night a DJ saved my life' prijkt nu op E40 en E19, en wel hierom

Vlaamse Stichting Verkeerskunde
Wie vanmorgen via de E40 of de E19 naar zijn werk rijdt, zal het misschien wel zien: op het wegdek van de autostrade staat de tekst van 'Last night a DJ saved my life' geschilderd. Het liedje maakt deel uit van een campagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, die daarmee iedereen wil aansporen om voldoende afstand te houden.

Concreet kan je de tekst vinden op de E40 richting Brussel tussen Aalst en Affligem, en op de E19 richting Antwerpen ter hoogte van Vilvoorde. Volgens de Stichting Verkeerskunde kan het nummer in kwestie je leven redden, en wel op deze manier: de slagzin duurt precies twee seconden als je hem luidop (en in het juiste ritme) zingt. Dat is ook precies de afstand die je moet bewaren tussen jezelf en je voorganger - voldoende afstand houden is overigens wettelijk verplicht. 

Hoe je dat kan testen? Kies een duidelijk herkenningspunt langs de weg, bijvoorbeeld een verlichtingspaal. Zodra je voorligger de verlichtingspaal voorbijrijdt, tel je 2 seconden (“eenentwintig, tweeëntwintig”) - of zing je het bekende discorefreintje ‘Last night a DJ saved my life’. Rij je ná die 2 seconden, of als je uitgezongen bent, zelf voorbij de verlichtingspaal, dan rij je op een veilige afstand. Ben je eerder bij de paal, dan rij je te dicht achter je voorligger. Bij een nat wegdek moet je wel een seconde extra rekenen, omdat je remafstand dan groter wordt.

Groot risico

De slogans op het wegdek staan over een afstand van 70 meter geschilderd, bij benadering de afstand die je in twee seconden aflegt als je op de autosnelweg 120 kilometer per uur rijdt. Ze blijven zo'n twee weken staan.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt trouwens dat het niet naleven van de veiligheidsafstand het risico op een kop-staartaanrijding 13,5 keer vergroot. In Vlaanderen gebeurden in 2016 6.780 kop-staartaanrijdingen met letsels en 46 met dodelijke gevolgen, goed voor 21 procent van alle aanrijdingen met letsels en 14 procent van de dodelijke aanrijdingen. 

Werner De Dobbeleer
Werner De Dobbeleer
Werner De Dobbeleer29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • carlos caballero

  En hoeveel kost die grap? Er bestaan al lang wegmarkeringen (V) die een veilige afstand aanduiden.

 • Paul Wauters

  En als er een ongeluk gebeurd tijden het plaatsen of verwijderen gaan ze dat liedje dan ook zingen ? Gekker moet het toch niet meer worden mr. Weyts ?

 • Guido Volkaerts

  LEVENSGEVAARLIJK... Heeft Ben Weyts deze campagne toegestemd...??? Mensen gaan plotseling remmen om al die rommel te lezen en zorgen alzo voor gevaar en een "Last Night a DJ Saved My Life-file" en bij motorrijders zorgt extra verf op de weg ook al voor een huivering. Als er hier vannacht een dodelijk ongeval plaats vind dan veranderen we de tekst in: "Last Night a Fool Took My Life"

 • Birger Delrue

  Toch liever iemand die kort achter me rijdt , dan iemand die tekst op de baan aan het lezen is.

 • Noël Claes

  waarom moet dat met een tekst (op de weg ?) als iedereen weet dat de veilige afstand op de weg 2 lichtpalen zijn !