Tekort op Brusselse begroting liefst dikke 300 miljoen te laag ingeschat, bedraagt nu 912 miljoen euro

 Rudi Vervoort (PS), Brussels minister-president sinds 2013.
BELGA Rudi Vervoort (PS), Brussels minister-president sinds 2013.
De Brusselse regering heeft het tekort op de begroting 2018 maar liefst 312,7 miljoen euro te laag ingeschat. Het bedraagt niet 599,5 miljoen maar 912,2 miljoen euro, zo schrijft het Rekenhof in zijn 24ste Boek, dat wordt voorgelegd aan het Brussels Parlement en de Verenigde Vergadering van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. 

Daarnaast heeft het Rekenhof een afkeurend oordeel geformuleerd over de algemene rekening 2018 van de gewestelijke entiteit, die bestaat uit de diensten van de regering en 22 autonome bestuursinstellingen (ABI). Het hof onthield zich over de rekening van de Brusselse brandweer (DBDMH) en formuleerde één afkeurend oordeel over het Parkeeragentschap. Over 13 rekeningen formuleerde het Rekenhof voorbehoud en de rekeningen van 7 ABI's kregen een goedkeurend oordeel.

Het Rekenhof merkt grote problemen bij het aangekondigde begrotings- en vorderingensaldo voor het jaar 2018. Zo werd de rekening van de begroting 2018 gesloten met een nettotekort (zonder schuldverrichtingen) van 599,5 miljoen euro, dat volgens het Rekenhof echter 312,7 miljoen euro te laag geschat is. "Het nettotekort beloopt bijgevolg 912,2 miljoen euro, en vertegenwoordigt nagenoeg 22 % van de totale netto-ontvangsten", luidt het in een mededeling.

“Goednieuwsshow”

Vlaams Belang is niet verrast. “De Brusselse regering blijft de mensen een rad voor de ogen draaien met een goednieuwsshow en stapelt achter de schermen de tekorten op”, zegt Brussels parlementslid Dominiek Lootens. “Daarnaast meende de Brusselse regering de afgelopen jaren wel sinterklaas te moeten spelen en buiten haar bevoegdheden te treden, onder meer met plannen om illegalen op te leiden in knelpuntberoepen, illegalen MIVB-abonnementen cadeau te doen, ...”

Vlaams Belang meent dat de Brusselse regering tegelijkertijd tekort schiet in de zaken die er echt toe doen voor de Brusselaars, zoals de openbare netheid of de veiligheid. “Het zijn allemaal zaken die zwaar te wensen over laten en veel Brusselaars er toe nopen om het gewest te verlaten eens ze er de financiële middelen voor hebben. Wat dan weer leidt tot een verdere verarming van het gewest. Dit is de vicieuze cirkel waarbuiten de Brusselse beleidsmakers moeten trachten te treden. Op deze manier zal dat echter niet lukken,” vult senator Bob De Brabandere aan.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • HUGO VERLOT

  Zegt iets over wat voor een politiekers er daar zitten. Stop met Vlaams geld in Brussel te stoppen. Er wonen er toch bijna geen Vlamingen meer.

 • rik cappelle

  Dat scheelt maar 30%. Een klein 'miske' van 300mio € !!! Wie mist er eens niet ?

 • Harry Vermeulen

  Vlaanderen zal wel weer bijpassen.

 • Don Tessers

  Ho ho wacht even, de 5 miljard voor gelukszoekers is hier helemaal niet bij opgeteld.

 • Jo Hendrik

  De schandalen volgen een na een Weeral een resultaat van het vorige mismanagement en zeer slecht beleid