Tekort in sociale zekerheid loopt op tot 1,45 miljard euro

Photo News
Het gat in de sociale zekerheid zou dit jaar oplopen tot 1,45 miljard euro. Dat schrijft Le Soir. De krant somt een aantal oorzaken op, gaande van een te optimistische initiële begroting, tot lagere groeicijfers en een regering die in de touwen hangt.

Volgens een bron dicht bij het dossier heeft de regering de impact van haar maatregelen op het vlak van opbrengsten overschat en is ook de impact van de besparingen verkeerd ingeschat. "Kortom, de uitgaven liggen hoger dan verwacht en de inkomsten lager dan verwacht", zegt de bron aan Le Soir.

Daarbovenop moet je nog een aantal exogene factoren in rekening brengen, zoals bijvoorbeeld de herziening van de economische groeicijfers door het Planbureau. En dan zijn er natuurlijk nog de steeds stijgende pensioenuitgaven. Ook de perspectieven voor 2020 zijn weinig rooskleurig. Op dit moment is sprake van een stijging van de inkomsten met 2,7 miljard euro en een uitgavenstijging van 3,3 miljard euro. Morgen buigt het beheerscomité van de sociale zekerheid zich over de cijfers.

“Sociaal pact”

Sp.a is alvast niet verrast. “Bij elke begrotingsopmaak hebben we gewaarschuwd voor tegenvallende inkomsten of inkomsten die bewust werden overraamd”, zegt sp.a-Kamerlid Jan Bertels in een reactie. “Met het wetsontwerp van de regering dat voorlag, worden de sociale noden ondergeschikt gemaakt aan de begrotingsdoelstellingen. Of simpel: als de inkomsten tegenvallen, dan zal de sociale zekerheid moeten bijpassen. En zo wordt de sociale zekerheid onderdeel van de overheidssanering. Vandaag worden de gevolgen van de voorstel zichtbaar: de tekorten in de sociale zekerheid stapelen zich op”, legt Bertels uit.

Als het van de Vlaamse socialisten afhangt heeft de sociale zekerheid nood aan een “stabiele en structurele financieringsbron” met daarbij bijdragen uit vermogens. De partij pleit ook voor een breed “sociaal pact”. “Een sociaal pact dat het systeem van onze verzorgingsstaat vrijwaart voor iedereen, in plaats van ze gewoon af te schaffen zoals nu dreigt te gebeuren”, besluit Bertels.
88 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pieter de ryck

  Als kleine zelfstandige betaal ik elke maand 1600€ bedrijfsvoorheffing en elk kwartaal sociale lasten 3350€ waar ik nooit iets aan zal hebben, als ik langdurig ziek word kan ik de boel verkopen!

 • Glenn Schrooien

  Dikke zever, geld in hun zakken steken ja

 • Hubert Wielle

  Alles is al gezegd door Yvan Lissens. Moet het niet meer herhalen.

 • robertrand walraedt

  Overschatten, onderschatten, leugens vertellen iets typisch van de vorige regering, begin eens te besparen, maar nu op de graaiers hun loon

 • Nicole Van Sebroeck

  Tiens, NVA ging Di Rupo toch eens tonen hoe het moest ? De kracht van verandering van rechts ! Zo zie je maar, als je beleid alleen draait om kadootjes geven aan de allerrijksten en de bedrijven. De gewone man zal het gelag wel weer betalen.