Tekort bij Voedselbanken houdt aan, overheid bestudeert overgangsmaatregel

ANP XTRA
Het tekort aan basisproducten bij de Voedselbanken is nog altijd niet van de baan. "Er werden wel al een paar stappen ondernomen en op het kabinet van de minister (Denis Ducarme (MR), nvdr.) denkt men na over een overgangsmaatregel om de continuïteit te garanderen, maar het probleem is dus nog niet opgelost", zegt Piet Vanthemsche, voorzitter van de Belgische Federatie van Voedselbanken (BFVB).

“Wat de Europese producten betreft, was er nog wel wat voorraad maar dat raakt stilaan op. Het probleem zal dus nog verergeren”, zegt gedelegeerd bestuurder Jozef Mottar. Volgens de laatste prognose vallen er voor februari alvast geen nieuwe goederen van Europa te verwachten. Dat wil echter niet zeggen dat de Voedselbanken volledig zonder voedsel zullen komen te zitten. “Vorig jaar kwam 48 procent van de producten van Europa, de overige 52 procent kwam van elders en die toelevering blijft verzekerd”, legt Mottar uit.

Vanuit de federale overheidsdienst Maatschappelijke Integratie (FOD MI) wordt intussen bekeken of er in een overgangsperiode budget vrijgemaakt kan worden om tussentijds goederen aan te kopen. “Hoe groot dat budget zou zijn en wanneer een beslissing wordt genomen, is voorlopig niet geweten”, aldus Jozef Mottar.

Basisproducten

Het was Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) die midden oktober de kat de bel aanbond en meldde dat verenigingen die voedselpakketten uitdelen, zonder melk, bloem, rijst, pasta en olie zaten. Verenigingen moeten drie basisproducten krijgen, want België ontvangt daarvoor 88 miljoen euro van Europa. Maar door een probleem met de aanbesteding blijft de levering in het hele land achter, luidde het toen. Volgens bevoegd minister Denis Ducarme voldeden de offertes die waren binnengekomen niet aan de regels, waarop in september een nieuwe oproep werd gelanceerd.

De Belgische Federatie van Voedselbanken vertegenwoordigt een nationaal netwerk van negen regionale Voedselbanken. Deze Voedselbanken staan in voor de gratis herverdeling van geschonken levensmiddelen, afkomstig van onder meer de voedingsindustrie, de retail, groenten- en fruitveilingen en het Europees Fonds voor hulp aan de meest behoeftigen. Alles samen doen in ons land 157.000 mensen een beroep op de voedselpakketten.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eugene Peeters

  Misschien eens even grondig controleren wie er echt recht op heeft. Het loopt er vol met profiteurs.

 • Sobek Wessels

  En toch gooien supermarkten nog steeds tonnen voedsel weg !!

 • Ramon Simon

  Wat moet een mens met bijvoorbeeld zoveel bloem doen? Wie geen geld voor eten heeft zal waarschijnlijk ook geen oven hebben. Ze zouden misschien de mensen voor een bepaald budget mogen laten winkelen bij de voedselbank, niet iedereen eet hetzelfde. En misschien is een systeem waar mensen gewoon 75 euro per week krijgen om voedsel in de winkel te kopen gewoon goedkoper.

 • Jo Bosman

  Heel veel van dat zogenaamde gratis voedsel gaat naar sociale kruideniers waar niets sociaal aan is .Ze verkopen die goederen gewoon. En gewoon Belgisch eten vind je er bijna niet. Wel Cous cous. Kikker erwten en veel van die vreemde rommel die een Vlaming niet eet.

 • roland de wannemaeker

  ik ken een goede sponsor, de voetballers van de nationale ploeg , gemiddeld 200.000 euro in de maand. effen bellen misschien