Tekort aan thuisverpleegkundigen: wel meer starters, maar velen haken af

Shutterstock
Er is een tekort aan thuisverpleegkundigen. Nochtans zijn er de voorbije vijf jaar een kwart meer begonnen met een zelfstandig statuut. Maar ze haken af. Vooral de jongeren gooien snel de handdoek in de ring omdat er te veel administratie is en de werkuren te lastig zijn.

Thuisverplegers moeten vooraleer ze aan de verzorging van een patiënt beginnen een hoop administratie afhandelen. Elke dag wachten dertig tot veertig patiënten op hem/haar, en dat zes dagen op zeven. Het is zo druk omdat er 3.000 thuisverpleegkundigen te weinig zijn. Terwijl er op vijf jaar tijd 47 procent meer zelfstandigen gestart zijn.

Pensioen

De vraag naar thuisverpleegkundigen zal alleen nog maar toenemen. Want een grote groep gaat de eerstkomende jaren met pensioen. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen trekt daarom aan de alarmbel.

Sensibilisering

"Wij roepen op om de nodige sensibiliseringscampagnes te doen zodanig dat nog meer jongeren kiezen voor een beroep verpleegkunde”, zegt Christine Mattheeuws, van het NZS. “Bovendien moeten we zorgen dat het beroep aantrekkelijker wordt gemaakt. En dat de administratieve rompslomp wordt herleid”, klinkt het.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ramon Simon

  Zou het allemaal niet makkelijker zijn mochten mensen nog samenwonen. Ouderen die bij de kinderen inwonen en zorg krijgen. In de tijd dat mensen met 1 loon toekwamen en 1 partner tijd had voor zijn kinderen en eventueel u ouder als deze hulp nodig had. Iedereen wil zijn eigen leven en de overheid moet het maar oplossen dan.

 • Albert De Vries

  Gezondheid en familiaal leven gaan er aan kapot, twee onbetaalbare zaken. Maar de vele administratie hebben ze vooral zelf gezocht door het bedriegen

 • Luc Geerts

  Betaal de mensen eens deftig.Ik zeg niet véél maar deftig.En ja Maggie,dan is iedereen aan het werk voor wat ze moeten doen.En dan nog eens tot uw 67 werken?Ik vraag me werkelijk af of je ZOT bent?

 • Paul Corvair

  De werklozen omscholen dan maar. Voor zover dat mogelijk is want diegenen die nu nog werkloos zijn moeten wel laaggeschoolden zijn.

 • JAN krommentak

  Wie wil dit werk nog doen onderbetaald ondergewaardeerd en onmogelijke uren ,zwaar werk mentaal en fysiek en dat tot je 67 ste ! alle fysieke jobs geraken niet meer ingevuld want mensen die kunnen laten hun kinderen studeren zij weten immers wat men verdient met handenarbeid de bureau job daarentegen verdient veel meer , krijgt alle toeslagen en hebben altijd dezelfde vaste werkuren

Video