Te weinig controle op politiemensen die (gevoelige) databanken misbruiken

belga
Er is nog te weinig controle op politiemensen die om foute redenen opzoekingen doen in politie- en andere databanken. Dat blijkt uit een rapport van toezichthouder Comité P dat De Tijd kon inkijken.

Ruim acht op de tien politiemensen hebben toegang tot de grote politiedatabank, de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG), en ze kunnen ook grasduinen in andere gevoelige databanken.

Het Comité P vreest dat veel misbruiken onopgemerkt blijven. Het vraagt dat elke politiedienst verplicht wordt controles uit te voeren, en politiemensen zouden verplicht moeten worden voor elke opzoeking een reden op te geven. Voorts zouden de straffen op misbruiken strenger moeten worden.

Bijna geen misbruiken vervolgd

In 2009 waarschuwde het Comité P al dat bij de politie vertrouwelijke gegevens werden opgezocht voor privédoeleinden. Deze week werd een rapport over dit probleem achter gesloten deuren voorgesteld aan het parlement. Daaruit blijkt onder meer dat het parket bijna geen misbruiken vervolgt. In 2013 leidde slechts één van de 88 aantijgingen voor "onrechtmatige toegang" tot een dagvaarding voor de strafrechter. Er werden tussen 2012 en 2015 wel 210 tuchtstraffen opgelegd.

Topje van de ijsberg

Volgens het Comité P is dit nog maar het topje van de ijsberg. Dat denkt ook de koepel boven de lokale politiezones, de Vaste Commissie van de Lokale Politie. De toezichthouder wil daarom een duidelijke identificatie en een reden, bij elke raadpleging. Daarnaast moeten er controles komen én ontradende straffen, meent het Comité P.