Te moe om nog te rijden? Deze speekseltest kan ongevallen voorkomen

Thinkstock
Met slaaptekort achter het stuur kruipen, het is bijna even gevaarlijk als rijden met een glaasje op.  Vermoeide bestuurders veroorzaken naar schatting ongeveer 10 tot 25 procent van de verkeersongevallen. Maar als het van Franse wetenschappers afhangt, daalt dit cijfer binnenkort dankzij een speekseltest die aantoont of je nog in staat bent veilig een voertuig te besturen. Dat melden de kranten van Het Mediahuis vandaag. 

Tests om te bewijzen dat je alcohol of drugs in je bloed hebt bestaan al langer. Maar nu ontdekten onderzoekers in Frankrijk dat twee stoffen in je speeksel verraden of je te moe bent om alert een voertuig te besturen. Op basis van tests met 17 proefkonijnen kwamen de experts van het slaapcentrum in het Parijse ziekenhuis Hôtel Dieu erachter dat het niveau van het hormoon cortisol en het enzym alfa-amylase daalt wanneer we met slaaptekort kampen. Dus, hoe lager de waarden van deze stoffen, hoe groter het slaaptekort en hoe slechter we presteren achter het stuur. Vermoeide bestuurders reageren namelijk trager op de weg, zijn minder alert en sturen slechter. 

Het zal echter nog even duren voor bestuurders dit soort speekseltest kunnen kopen. Het onderzoek zit namelijk nog in een beginfase.

Stef Willems van het instituut voor verkeersveiligheid Vias reageert alvast enthousiast op de ontdekking van de Franse slaaponderzoekers. "Zo’n test kan nuttig zijn, zeker wat de preventie van ongevallen betreft.  Er bestaat namelijk nog geen objectief meetinstrument voor vermoeidheid. Het is wel belangrijk eerst te bekijken hoe die test ingezet kan worden. Bij politiecontroles lijkt het me minder nuttig, je kan vermoeide mensen na een nachtshift moeilijk verbieden om naar huis te rijden. Maar bestuurders kunnen de test wel zelf gebruiken om zelf hun toestand beter in te schatten.” 
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jo Van Caenegem

  Gino heeft gelijk, cortisol is een stresshormoon, wat dan weer zorgt voor andere hormonale onevenwichten. Ook veel mensen met suiker, verminderd zicht, beginnende Parkinson, in mindere mate gevaarlijk is bvb 'beginnende dementie' ,maar eens verder gevorderd, wel een probleem. Er rijdt vanalles op de baan, ook jongeren met een te hoge testosteronwaarde. Het is een jungle, en door trial en error en honderdduizenden doden, wat zeg ik, miljoenen op 70 jaar en alle landen later...

 • Gino Denil

  Er zijn mensen met permanent te lage cortisol waarden zonder dat de oorzaak vermoeidheid is. Door een slechte werking van de bijnieren. En als het therapeutisch gebruikt wordt als ontstekingsremmer kan je best oververmoeid zijn en normale of hoge cortisol waarden hebben.

 • marc van de poel

  Iedereen weet dat als je te moe achter het stuur kruipt een (veel) groter gevaar op de weg dan iemand die 3 of 4 pintjes gedronken heeft. Als je in 't slaap valt achter je stuur, knal je tegen een boom. Na enkele pintjes zul je die boom nog makkelijk ontwijken. Die tests zijn een totaal overbodige poeha.

 • Patrick Najbart

  En dat wordt dan weer het volgende punt waar ze ons op willen pakken... Kassa!!!

 • Frans Dedokker

  Dus mensen die hard gewerkt hebben mogen niet meer naar huis rijden? We kunnen niet allemaal 8u uitrusten op kantoor hn