Te land, ter zee, in de lucht - en online: defensie wil cyberaanvallen kunnen uitvoeren

Defensie krijgt vierde component: cyberveiligheid

Minister van Defensie Steven Vandeput.
PHOTO_NEWS Minister van Defensie Steven Vandeput.
Naast de land-, lucht- en zeemacht krijgt defensie in ons land er binnenkort een vierde component bij: cyberveiligheid. Dat meldt de VRT. De nieuwe component zal niet alleen instaan voor de beveiliging van dataverkeer, maar moet ook cyberaanvallen kunnen uitvoeren. Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) nuanceert en herhaalt dat hij pas na de paasvakantie naar buitenkomt met een strategische visie.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wil de beveiliging tegen cybercriminaliteit uitbouwen tot een volwaardige afdeling van het leger. Dat staat volgens de VRT in de blauwdruk van zijn strategisch plan. 

In eerste instantie gaat de nieuwe component zorgen voor een betere beveiliging van netwerken, maar volgens Vandeput moet ze ook de kennis in huis hebben om bijvoorbeeld cyberaanvallen te kunnen uitvoeren.

Het plan stelt daarnaast dat de militaire geheime dienst in de toekomst een veel grotere rol moet spelen. Daarvoor denkt Vandeput op langere termijn aan de aanschaf van drones voor spionage- en bewakingsopdrachten.

Dreigen

De mogelijkheid om zelf cyberaanvallen te kunnen uitvoeren, is volgens VRT-journalist Jens Franssen heel belangrijk. "De aanval lijkt hier de beste verdediging. Je kan netwerken niet volledig beveiligen; ze kunnen altijd gehackt worden. Je moet dus kunnen dreigen: doe het niet bij ons, dan doen wij het niet bij jullie."

Volgens Franssen staat in het plan verder dat Vandeput voor de luchtmacht naar een volledige capaciteit met veertig straaljagers wil gaan en voor de marine drie nieuwe fregatten wil aankopen. De landmacht zal een beetje moeten inboeten en krijgt een lichtere structuur.

De uitdaging waar Vandeput nu voor staat, is zijn collega's te overtuigen om te investeren in Defensie. Vandaag gaat per 100 euro die geïnvesteerd wordt 70 eurocent naar beveiliging. Vandeput wil dat optrekken naar het Europese gemiddelde van 1,30 euro.

Lekken
Defensieminister Steven Vandeput nuanceert de gelekte informatie. "Het is niet omdat er documenten worden gelekt, dat de correcte wijze van afstemming binnen een coalitie niet meer gevolgd hoeft te worden." Vandeput herhaalt dat hij pas na de paasvakantie zijn strategische visie in detail voorlegt aan de regering.

Vorige week werd ook al een intern document van Defensie gelekt en Vandeput lijkt ook deze week teleurgesteld met de lekken.

BELGA