Te gezond voor een premie: een op vijf verliest zorgbudget na controle

Illustratiebeeld
ANP Illustratiebeeld
Eén op de vijf zwaar zorgbehoevenden verloor vorig jaar na controle zijn maandelijkse zorgbudget van 130 euro. Dat is een stijging in vergelijking met vroeger, schrijft Het Nieuwsblad zaterdag. Een nieuw meet­systeem moet willekeur en verkeerde interpretaties voortaan indijken. 

Wie zwaar zorgbehoevend is, kan in Vlaanderen via zijn ­ziekenfonds een zogenaamd "zorgbudget" aanvragen, van 130 euro per maand. Het gaat dan bijvoorbeeld om ouderen die in een woon-zorgcentrum verblijven, maar ook om ­mensen die thuis veel ondersteuning nodig hebben.

Meer dan 260.000 mensen krijgen vandaag zo'n budget. Om te bepalen of iemand daar recht op heeft, voert de overheid jaarlijks zo'n 4.500 controles uit. Vorig jaar verloor 19,9 procent van de gecontroleerde mensen dat budget. De jaren voordien was dat ­respectievelijk 15,6 en 16 procent.

Een verklaring voor die stijging kan het bedrijf Mediwe, dat die controles uitvoert, niet geven. "Het kan wel zijn dat die tweede bevraging iets grondiger wordt gedaan, dat er iets sneller wordt doorgevraagd dan bij de eerste enquête", zegt Christophe ­Deman van Mediwe. "Het is natuurlijk ook niet eenvoudig. Het is een ja of nee situatie met een grote impact."

Het Agentschap Zorg en ­Gezondheid geeft toe dat het huidige systeem niet ideaal is. Om het objectiever en ­wetenschappelijker te maken, gaat de overheid daarom vanaf 2021 met een nieuwe schaal werken, de zogenaamde BelRai. De basis daarvan wordt ook al in andere landen gebruikt.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LISIANE RECH

  Tegenwoordig moet men doodliggen in zij kist wilt men ziek erkent worden

 • Gino Van driessche

  Doel van zorgbudget is om mensen langer in vertrouwde omgeving te laten functioneren met behulp van ondersteuning van familie/ buren/ diensten als familiezorg, kine om mensen op de been te houden, aan valpreventie te doen. Niks meer niks minder, wacht tot jullie zelf in de situatie komen, na jaren afdragen mogen mensen er toch iets voor weerkrijgen? Niet? Nieuwe Belgen krijgen gans andere bedragen, maar dat mag mss niet gezegd worden??

 • Sonja Deleener

  Wim van hoof: dit gaat hier niet om profiteurs he! Het is te hopen dat u nooit geconfronteert wordt met een handiczp of ziekte!! Of 1 van u naaste!! Dit is iets waar je voor het leven mee moet zien te leven en wat krijg je een peulschil om te overleven omdat je niet meer kan werken en dit zorgbudget dient voor je zelfredzaamheid dat nemen ze ook nog eens zo graag af NVA en OVLD!! Schandalig dat u daar zo over denkt!! Dit zijn geen profiteurs of hangmatmensen! Dat zijn politici me dunkt...

 • jeroen Deschrijver

  Wat die mensen vroeger allemaal afgedragen hebben is van geen tel. Als je hier ongevraagd komt, aan niks bijdraagt, nooit iets gepresteerd hebt of nog zal presteren dan krijg je alles wat je wil. Droevig Belgie.

 • Linda Wellekens

  Goe bezig, Maggy, de vriendjes van NVA gaan content zijn : nog wat mensen i méér in de armoede ! Wat een ongelooflijke rotzooi toch, al die maatregelen op de kap van de arme en verdrietige mens. Domme, domme kiezers nog altijd !