Exclusief voor abonnees

Te duur en te complex: kwart aannemers mijdt lage-emissiezones

Illustratiebeeld
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld
U woont in een grootstad? Doe uw vakwerk dan maar zelf. Bijna een kwart van de aannemers wil niet aan de slag in de lage-emissiezones in Gent, Antwerpen of Brussel, wegens te duur en te complex. Vooral technische installateurs zien de binnenstad niet zitten.

Een kleine stormschade aan het dak in hartje Gent, een kapotte boiler in Antwerpen of een verwarmingsketel die een onderhoudsbeurt vraagt in Brussel? Grote kans dat u ettelijke telefoontjes of e-mails doet alvorens een vakman ter plaatse te krijgen. Bijna een kwart (23%) van de aannemers wil niet aan de slag in de lage-emissiezone (LEZ) in Gent, Antwerpen en Brussel, zo blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). Vooral technische installateurs, die op een dag dikwijls meerdere adressen aandoen, zien de lage-emissiezones niet zitten: 29% is niet bereid zo’n zone in te rijden, ook al heeft dat omzetverlies tot gevolg.

Je hebt 19% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis173 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Coussement

  Studies en metingen tonen aan (referentie DE Morgen) een gezellig vuurtje stoot meer fijnstof uit dan 1.000 kilometer met de auto rijden. Waar is de moed van de pers om de realiteit te publiceren!

 • Yvan Lissens

  Een stad ontstaat door handel en verkeer, haal het verkeer weg en uw stad sterft. Ik kan die aannemers best begrijpen, de onkosten zijn al hoog genoeg. Als je dat lez-gedoe ook nog eens moet doorrekenen aan de klant, dan prijs je jezelf uit de markt.

 • Sobek Wessels

  Sinds de Gemeenten en Steden zelf voor een deel voor hun financiering moeten zorgen vliegen de Verdoken belastingen als paddestoelen uit de grond !? De Gas boetes , de Lez zone's , extra taksen , meer betalen voor je afval ezv .... Ik zou als zelfstandige een extra Kost aanreken om in Lez zone's te werken het dubbele van wat de gemeente of stad aanrekend om binnen te mogen !! ?

 • Jos Goris

  Ik ben eens curieus, hoe er gaat gestemd worden in 2024?of de groene dictatuur nog overeind blijft?

 • Jan hertogs

  Groot gelijk.... mijn favoriete stad heb ik de laatste 5 jaar niet meer bezocht sinds ze daar beginnen rommelen zijn met hun circulatie plan!