Taxidienst Uber rijdt al stiekem rond in Gent

ANP
De omstreden Amerikaanse taxidienst Uber is in alle stilte opgestart in Gent. Dat melden de kranten van Mediahuis. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is not amused.

Uber kondigde nochtans nog niet officieel aan dat het actief is in Gent. In België was de Amerikaanse taxidienst voorlopig enkel in Brussel te gebruiken. Uber had wel al aangekondigd ook naar Vlaanderen te willen komen.

Minister Weyts houdt Uber niet tegen, maar wil wel eerst een wettelijk kader scheppen onder het mom "gelijk werk, gelijke wetten". Dat Uber nu toch, zonder enige aankondiging, al actief is in Gent, stuit hem tegen de borst. "Uber toont een janusgezicht. Ze willen wel een wettelijk kader, anders opereren ze in de illegaliteit. Maar met wie de wet overtreedt, ga ik niet aan tafel zitten om de wet aan te passen."

Vlaanderen kan hier echter niet tegen optreden, zegt Weyts. "Het is de lokale politie die inbreuken moet vaststellen, en ik hoop dat ze in Gent streng zijn."

Ook het stadsbestuur van Gent wist niet dat Uber in de stad actief was. "Wij zijn niet op de hoogte gebracht", zegt Filip Watteeuw (Groen), schepen van Mobiliteit.