Tania Schauvliege (46) krijgt 25 jaar cel voor doodslag

BELGA
Het hof van assisen in Gent heeft de 46-jarige Tania Schauvliege veroordeeld tot 25 jaar voor doodslag op de 71-jarige Adrianus Franken in 2013 in Wachtebeke. Het hof en de jury hadden een uur nodig om tot de uitspraak te komen.

De feiten vonden plaats in de nacht van 26 op 27 januari 2013 in het huis van het slachtoffer in Wachtebeke. Schauvliege belde rond 02.00 uur naar de politie en zei dat Franken bebloed op de grond lag en waarschijnlijk dood was. De hulpdiensten konden alleen het overlijden van de man vaststellen. Hij had talrijke traumatische letsels ter hoogte van het hoofd en de handen. Schauvliege pleitte onschuldig, maar de jury oordeelde dat de materiële vaststellingen van het bloedspatten- en DNA-onderzoek onverenigbaar waren met haar verklaringen.

Het openbaar ministerie had 25 jaar opsluiting gevorderd, maar de verdediging vroeg een straf onder de vijf jaar, zodat haar voorwaarden konden opgelegd worden. Het hof en de jury zagen geen verzachtende omstandigheden.

Bij het bepalen van de strafmaat hield het hof rekening met de zeer gewelddadige en gruwelijke wijze waarop Franken om het leven werd gebracht. "Schauvliege bracht hem ernstige slagen toe waardoor hij het bewustzijn verloor, probeerde hem een mengeling van valium en antidepressiva toe te dienen, en liet hem zieltogen tot de dood was ingetrokken. Ze wachtte meer dan vier uur om de hulpdiensten te verwittigen, hoewel een prompte tussenkomst hem had kunnen redden."

In het arrest werd ook verwezen naar het feit dat uit het testament van de man bleek dat Schauvliege zijn enige erfgenaam was. "De vrouw koos ervoor om lui te zijn en had een parasitaire levensstijl, als gevolg van aanhoudend alcoholmisbruik", motiveerden het hof en de jury. Schauvliege reageerde onbewogen op het arrest.