Tania De Jonge legt eed af als burgemeester van Ninove en stelt zich kandidaat voor komende parlementsverkiezingen

Tania De Jonge legt de eed af bij waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen Didier Detollenaere.
Gianni Barbieux Tania De Jonge legt de eed af bij waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen Didier Detollenaere.
Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) van Ninove stelt zich kandidaat voor de verkiezingen in mei. Dat zei ze na haar eedaflegging vandaag, als laatste burgemeester van Oost-Vlaanderen. Ze hoopt na de verkiezingen in mei ook een federaal mandaat op te nemen, maar wil dat combineren met het burgemeesterschap.

De Jonge bracht na moeizame onderhandelingen een coalitie op de been in de Ninoofse gemeenteraad, waar het extreemrechtse Forza Ninove 40 procent van de stemmen haalde. Toch wordt lijsttrekker Guy D'Haeseleer er geen burgemeester, omdat geen enkele partij in de Ninoofse gemeenteraad hem aan de nodige meerderheid wou helpen. Tania De Jonge volgde uiteindelijk zichzelf op en stelt zich nu ook kandidaat bij de komende verkiezingen, al laat ze open welk bestuursniveau ze ambieert.

Toch laat De Jonge maandag wel haar interesse in federale bevoegdheden optekenen. "Het veiligheids- en migratiebeleid boeit mij enorm en lokale besturen voelen het best waar de knelpunten zitten", aldus De Jonge. "Maar ik vind het Vlaams niveau ook boeiend, omdat ik daar het gemeentefonds onder de loep kan nemen. Ninove is daar financieel onderbedeeld.”

Positief verhaal rond migratie

Indien De Jonge verkozen wordt, wil ze die job combineren met haar mandaat als burgemeester van Ninove. Daar brengt het bestuursakkoord een “positief verhaal rond migratie, met een kordate aanpak van problemen”, zegt ze. "We zetten in op veiligheid, migratie en armoede, maar ook op verkeers- en parkeerbeleid, waar in de vorige legislatuur heel wat knelpunten zijn gebleken." Die aanpak moet volgens De Jonge “een kentering teweeg brengen, weg van Forza Ninove.”

Ninove heeft een fulltime burgemeester nodig, de stad is groot genoeg

Guy D’Haeseleer, kopstuk Forza Ninove

Forza-kopstuk Guy D'Haeseleer vindt niet dat De Jonge het burgemeesterschap van Ninove kan combineren indien ze verkozen wordt. “Ninove heeft een fulltime burgemeester nodig, de stad is groot genoeg", zegt de kopman. D’Haeseleer is Oost-Vlaams lijsttrekker voor Vlaams Belang bij de Vlaamse verkiezingen.

D'Haeseleer hekelt ook de houding van Open Vld, die federaal en Vlaams mee bestuurt. "Wat heeft haar (De Jonge, red.) de laatste jaren verhinderd om partijgenoten te vragen om inspanningen voor Ninove te doen?”

Eedaflegging burgemeester Ninove, Tania De Jonge.
Gianni Barbieux Eedaflegging burgemeester Ninove, Tania De Jonge.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ronny Biesen

    Nooit genoeg. Burgemeester EN parlementslid. En wij maar denken dat dit cumuleren gaat stoppen of verboden worden. Zakken vullen is een Belgisch politieke gewoonte.

  • Cor Dierckx

    Ik denk het er mijne van democratisch is toch anders!