Tandartsen waarschuwen voor malafide personen die patiënten naar buitenland lokken

Illustratiebeeld
thinkstock Illustratiebeeld
De Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT) waarschuwt voor malafide personen die goedgelovige patiënten naar buitenlandse tandartspraktijken lokken. Vaak gaat het om Turkse praktijken.

De VBT waarschuwt onder meer voor informatiedagen die op 24 en 25 mei door Magic Smile in Brasschaat worden georganiseerd. Volgens de beroepsvereniging pakt Magic Smile, dat hier in België op jaarbasis enkele malen een medewerker laat consulteren in een hotel te Brasschaat, het commercieel aan. "Geïnteresseerden kunnen er op consultatie gaan, iemand voert een mondonderzoek uit, stelt een diagnose en maakt een behandelplan op", zegt Frank Herrebout van de VBT. "Afspraken en behandelingen worden vervolgens door een behulpzame hostess geregeld en alle behandelingen vinden plaats in Turkije.”

Schade en nazorg?
Een eerste oppervlakkige zoektocht toont volgens de vereniging alleen maar positieve indrukken. "Wie echter dieper graaft, vindt heel wat ontevreden patiënten met allerhande nare ervaringen. Belgen die zich in Turkije op deze manier laten verzorgen, hebben niet de minste zekerheid dat diegene die hen behandelt, beschikt over de nodige kwalificaties en ervaring. Turkse tandartsdiploma's zijn niet gelijkgesteld met Belgische en Europese diploma's", aldus Herrebout.

Nazorg en behandeling van complicaties is volgens Herrebout de verantwoordelijkheid van de behandelende tandarts. "Maar de kans dat men nog terecht kan in Turkije is bijzonder klein. Belgische tandartsen zullen deze verantwoordelijkheid niet overnemen. Bovendien is er geen enkele garantie dat de patiënt vergoed zal worden bij schade door zorgverlening", legt Herrebout uit.

Aansprakelijkheid

De beroepsvereniging stelt zich bij deze gang van zaken verschillende vragen. "Bestaat hier een risico voor de volksgezondheid wanneer betrokken firma, die duidelijk enkel commerciële belangen heeft, niet meer opspoorbaar blijkt? Of wanneer blijkt dat bezwarende elementen verdwenen zijn? Men opereert vanuit een hotel en is dus zeer mobiel. Wat met de aansprakelijkheid, waar kan de patiënt terecht met klachten als de consultatie of behandeling fout gaat of zelfs faliekant uitdraait? ", aldus Herrebout.

Onderzoek

De VBT vraagt in het belang van de bescherming van de patiënten dat de federale overheidsdienst Volksgezondheid deze zaak onderzoekt en indien nodig maatregelen treft om te verzekeren dat de hier gangbare kwaliteitseisen, patiëntenrechten en de vigerende regelgeving gerespecteerd worden.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lea Van Heybeeck

  Idd dit hebben ze aan die ongelooflijke prijzen die zij hier vragen te danken. Ook wij gaan voor onze tanden naar het buitenland. Ze mogen hier de pot op! Medicatie hetzelfde verhaal.

 • luc laureys

  @Mieke...Ik en zovele anderen.Je zou er van staan kijken!En dit na veeeel gepruts in BE...

 • Fred Bompans

  Inplantingen van tanden kosten op de Filippijnen een vierde als hier en is perfect gedaan. Een volledig bovengebit kost er zo,n 2500 € In Hongarije en Roemenië iets duurder, maar de hotelkosten voor een maand en het verblijf zijn er inbegrepen. Ik ken verschillende personen die er geweest zijn. Ook vakwerk. Hier is het overdreven duur.

 • pieter De Potter

  Naar het schijnt zitten de beste tandartsen in Thailand.

 • johan fransaert

  misschien jullie tarieven wat aanpassen aan de koopkracht van de mensen dan zullen ze niet meer op zoek gaan naar alternatieven!!! jullie prijzen jezelf uit de markt.